zondag 25 oktober 2015 – 15.00 uur

KLARINET & PIANO
Paul Kaiser – klarinet
Patrick Hopper – piano
‘Clarinetto Incognito II’ — Gade, Jenner, Rota en Horovitz

Klarinettist Paul Kaiser en pianist Patrick Hopper met “Clarinetto Incognito II”

Paul Kaiser en Patrick Hopper

Op zondag 25 oktober om 15.00 uur brengen Paul Kaiser en Patrick Hopper een vervolg op hun eerdere programma “Clarinetto Incognito” waarin zij het minder bekend repertoire voor klarinet en piano verkennen.

‘Minder bekend?’ zal menigeen zich afvragen bij het eerste stuk op het programma. Nou, voor ons wél! Toen wij dit tegenkwamen hadden wij geen van beiden er ooit van gehoord. ‘Mooi,’ dachten wij, ‘dit kunnen wij aan het publiek presenteren als alternatief voor de overbekende stukken van Schumann.’ Één internetsessie later waren wij van onze illusies afgeholpen. Wat blijkt: de hele wereld speelt deze muziek — iedereen behalve wij! Reden genoeg dus om het in dit programma te passen, en wie weet? Misschien zijn er toch nog een paar mensen die net als wij nog geen kennis gemaakt hebben met deze prachtige muziek.

Nog een ontdekking is de Sonate in G van Gustav Jenner. Een leerling van Brahms en ook een goede vriend van Richard Mühlfeld (de klarinettist voor wie Brahms zijn Sonates schreef), heeft Jenner een werk gecomponeerd die duidelijk geïnspireerd is door zijn leermeester maar toch ook getuige is van een origineel en boeiende muzikale geest.

Wie aan Nino Rota denkt, denkt gauw aan de mooie filmmuziek die deze componist schreef (bijv. de Oscarwinnende muziek van de ‘Godfather’ films). Toch componeerde deze wonderkind (hij ging al als elf-jarige op tournee door Italië en dirigeerde zelf zijn oratorium over het leven van Johannes de Doper) zijn leven lang een breed scala aan kamermuziek, waaronder de Sonate in D voor klarinet en piano. Verwacht géén echo’s van The Godfather hier — dit is ruim vóór zijn filmuziek tijd geschreven en ademt nog de sfeer van de 19e eeuwse romantiek.

Tot slot nog de Sonatina van Joseph Horovitz wiens familie vanuit Wenen naar Engeland vluchtte om aan de Naziterreur te ontkomen. Een sterk door de jazz gekleurde compositie die in elk deel een andere register van de klarinet benut en beide spelers flink aan het werk zet.

Op achtjarige leeftijd is Paul Kaiser begonnen met klarinet spelen. Na zijn middelbare school is hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gegaan. Hij studeerde bij Pierre Woudenberg en heeft daar zijn DM gehaald. Daarna heeft hij bij Hans Colbers aan het Amsterdams conservatorium een post graduate studie gevolgd. Vanaf midden jaren ’90 heeft Paul regelmatig lessen gevolgd bij en meegedaan aan festivals in het buitenland. Docenten waren onder meer Sabine Meyer, Thomas Friedli, James Campbell en Michael Collins. Al tijdens zijn studie is Paul les gaan geven. Hij is verbonden geweest aan meerdere muziekscholen en heeft een privé lespraktijk.

In Nederland geboren en getogen, bezocht Patrick Hopper in Den Haag de British School in the Netherlands. Toen hij negen jaar oud was begon hij aan zijn pianostudie. In 1983 won hij het Edith Stein Concours (het latere Prinses Christina Concours) en studeerde aan het conservatorium in Den Haag onder leiding van de uit Letland afkomstige pianist Naum Grubert. In Nederland is hij veelvuldig te beluisteren als solo pianist, als begeleider en als kamermuziekspeler. Tevens is hij docent, kerkmusicus, dirigent en componist. Elke donderdag om 13.00 uur geeft hij een lunchconcert in de Scheveningse H. Antonius Abt.

Reacties zijn afgesloten.