vrijdag 23 oktober 2015 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Tobias Borsboom
Liebermann, Vigh, Chopin, Schubert

Fantasie-programma op “Der Wanderer”

Tobias Borsboom

Romantische en eigentijdse muziek door pianist Tobias Borsboom in ’t Mosterdzaadje op vrijdag 23 oktober om 20.00 uur. Schubert, Chopin, Liebermann, Ludwig, Vigh.

“Een figuur strompelt door de verlaten straten, zijn gelaat gevangen in maanlicht. Het is stil, alsof het verstrijken van de tijd zich hoorbaar maakt. Spoedig komt de zon op en blijken bekende, dagelijkse taferelen een vreemd schouwspel. De dag brengt geen troost, zo weet hij, en hij zal weer verder struinen. Zijn blik zoekt naar de maan en vindt haar schijnlicht, ontdaan van warmte. ‘Mijn metgezel’, mompelt hij…”

Pianist Tobias Borsboom, winnaar van de Dutch Classical Talent Award, speelt dit nachtelijke programma waarin we in de voetsporen treden van de figuur die we zo goed kennen uit Schubert’s Winterreise en liederen als Der Doppelgänger (Schwanengesang, D. 957) en Der Wanderer (D. 489, D. 649). Deze gaan telkens over een eenzame persoon die zonder verlossing van plek naar plek reist, op zoek naar een heil of thuis, “die hij niet zal vinden, zolang hij er is”.

Onderliggende thema’s als duisternis, vervreemding en het eindeloosheid krijgen weerklank bij drie eigentijdse componisten, waaronder de Nederlandse Peter Vigh in een compositie speciaal voor Borsboom geschreven. De centrale componist in het programma wordt ingenomen door Franz Schubert, die tevens verlichting biedt in het levenslustige slot van zijn fameuze “Wanderer“ Fantasie.

Schubert/Liszt
Lowell Liebermann

David Ludwig
Peter Vigh
Frédéric Chopin
– – pauze – –
Frédéric Chopin


Franz Schubert

— Der Wanderer, S. 558
— Nocturne nr. 4, op. 38 (1992)
— Gargoyle, op. 29, nr. 3 (1989)
— 5 Bagatelles (2010)
— Perpetuum mobile (2014)
— Ballade in g, op. 23

— Nocturne in F op. 15, nr. 1
— Nocturne in Es, op. 55, nr. 2
— Nocturne in c, op. 48, nr. 1
— Fantasie in C, op. 15 “Wanderer”

Reacties zijn afgesloten.