vrijdag 16 oktober 2015 – 20.00 uur

CELLO-DUO
Anastasia Feruleva & Dima Tsypkin
Sergey Smirnov – piano
Jean-Baptiste Barrière, L. Boccherini

Het unieke samengaan van twee cello’s

Anastasia Feruleva

De Russische celliste Anastasia Feruleva en de Wit-Russische cellist Dima Tsypkin hebben elkaar gevonden in een programma vol barokmuziek waarin ze de cello volledig tot hun recht laten komen. Op vrijdag 16 oktober om 20.00 uur worden uitgevoerd Couperin, Boccherini, Saint Colombe, Jean Barrière en Händel. Dat laatste is een trio waarbij de pianist Sergey Smirnov zijn medewerking verleent.

Deze drie topmusici zijn tevens goede vrienden en geven concerten in Parijs (de woonplaats van Dima Tsypkin) en in Nederland. Twee jaar geleden begonnen Anastasia en Tsypkin samen te spelen en voor zowel publiek als voor hunzelf was het een groot succes. Zij breken echt een lans voor de cello en helemaal voor twee cello’s samen die een dialoog aangaan; samen zingen en samen praten. Tsypkin is onder de indruk van de onvoorstelbare muzikale schatten die er werden geschreven voor de Viola de Gamba. Deze ‘oudere broer’ werd vanwege de zwakke maar ook intieme stem, vervangen door de cello. Op een of andere manier werd deze muziek, geschreven voor de gamba bijna nooit gespeeld op cello. Een van de belangrijkste redenen is dat Viole de Gamba 7 snaren heeft gestemd in kwarten en cello heeft slechts 4, afgestemd vijfde. Waardoor de technische uitvoering veel ingewikkelder is op cello. Zij maakten zelf de bewerking van het ontroerend mooie Tombeau les Regrets van Sainte Colombe.

Dima Tsypkin en Sergey Smirnov

Dimitry Tsypkin (Minsk, Wit-Rusland), studeerde aan de Belaurisan State Academy of Music in Minsk met Prof Yevgeniy Feshchenko. In 2004 vervolgde hij zijn studie aan het Conservatorium in Parijs bij Marc Coppey. Dima Tsypkin volgde masterclasses bij Anner Bijlsma, Alain Meunier, Lev Evgrafov, Jerôme Pernod, Yovan Markovitch, Vladimir Perlin en Patrick Cohen. Dima Tsypkin is een kunstenaar van buitengewone creatieve capaciteit. In zijn veelvuldige optredens presenteert een breed en voortdurend vernieuwend repertoire: van barok tot hedendaags. Hij soleerde met kamer- en symfonieorkesten. Zijn concerten voerden hem naar Wit-Rusland, Rusland, Litouwen, Polen, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Italië, Zweden, Finland en Groot-Brittannië. Dima Tsypkin is prijswinnaar van meerdere internationale cello en kamermuziekwedstrijden: 1e prijs en Special Award op het International Competition in Chisinau, Moldavië (2001) 1e prijs en Special Award van de 3e Internationale Johannes Brahms Kamermuziek Concours; Gdansk, Polen (2003); 3e prijs bij de Zinetti kamermuziek concours, Italië (2003); 1e prijs bij het 9de International Contemporary Chamber Music Competition, Krakau, Polen (2005).

Anastasia Feruleva was born on 1992 and began to play the cello at age of 5. She finished music school in city Archangelsk, teacher Tatyana Demsheva. During this period of her studies she became laureate of number of regional and all-russian competitions, played a lot of concerts in more than 25 cities of Russia, Norway and Finland. At the age of 14 she entered Saint Petersburg Conservatoria’s special music school. During her studies she became a laureate of international string competitions in Saint Petersburg and took part in international festivals in Norway and Germany. Her teacher in Saint Petersburg was Vadim Messerman and Elena Dernova. In 2010 she entered Den Haag Koninklijk conservatorium, class of Larissa Groeneveld. In 2011 she won the 1st prize on the international competition in Hilversum (the Netherlands). Anastasia took part in the masterclasses of Godfried Hoogeveen, Harro Ruijsenaars, Nicholas Jones, Stefan Metz, Eberhard Feltz and Richard Young. She plays the cello by Rombouts from 1710, which was given to her on loan. At the current moment she is pursuing her Master degree with Larissa Groeneveld at the Royal Conservatoire in The Hague. Anastasia is the cellist of the Trio Concorde and of the Nairi Quartet, Netherlands-based ensembles performing frequently both in the Netherlands and abroad.

Reacties zijn afgesloten.