zondag 11 oktober 2015 – 15.00 uur

PIANO QUATRE MAINS
Michael Tsalka & Frederic Voorn
Beethoven – Egmond Ouverture; Haydn – Symfonie La chasse;
Schubert – Andante uit het Strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen”; Debussy – Prélude à l’après-midi d’un faune

Het hele orkest in de vierhandige pianobewerking

Michael Tsalka

De pianisten Michael Tsalka en Frederic Voorn gaan op zondag 11 oktober om 15.00 uur samen achter de vleugel om vierhandige pianobewerkingen te spelen van orkestwerken en strijkkwartetten. Uitgevoerd worden Beethoven (Egmond Ouverture), Haydn (Symfonie “La Chasse”), Schubert (Andante con molto uit het Strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen”) en Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune).

In de negentiende eeuw was het heel gebruikelijk om pianobewerkingen te maken van orkest- en kamermuziek. Sterker nog: dankzij die bewerkingen raakte deze muziek bekend bij een groot publiek, dat anders nooit de kans zouden hebben om het in de oorspronkelijke bezetting te kunnen beluisteren. Er waren nog maar weinig concertzalen en nog minder orkesten. Een concertbezoek was ook nog eens een kostbare aangelegenheid waar de meeste mensen geen geld voor hadden. Een muziekliefhebber die in de buurt van een stad met concertzaal en orkest woonde zou, als hij geluk had, de Eerste Symfonie van Beethoven maar een keer of drie in zijn hele leven kunnen horen. Maar de pianobewerking van deze symfonie gaf uitkomst, want zo kon de liefhebber het werk in zijn eigen huis op de piano spelen en zich ook nog eens een groot dirigent wanen. Het concert van Michael Tsalka en Frederic Voorn is gewijd aan dit soort bewerkingen, en zo brengen ze de Grote Zaal van het Concertgebouw naar ’t Mosterdzaadje.

Frederic Voorn

De pianist Frederic Voorn een muzikale duizendpoot. Zijn optredens als solist zijn geliefd, als dirigent weet hij zijn koren tot grote hoogte te stuwen en als componist gaan we steeds meer van hem horen. Zijn masterclasses gaan ver over de grenzen en tot voor kort was hij ook programma maker van radio 4. Nu in de nieuwe hoedanigheid van duopartner van de meesterpianist Michael Tsalka. Deze Israëlische pianist die in Amerika studeerde en nu in Stockholm woont en daar verbonden is aan het conservatorium, gaf in april in ’t Mosterdzaadje een onvergetelijke uitvoering van twee concerten met de Goldbergvariaties en Die Kunst der Fuge van J.S. Bach.

Reacties zijn afgesloten.