zondag 22 november 2015 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Vassilis Varvaresos
Chopin, Schumann, Prokofiev

Vassilis Vavaresos in het Witte Huis bij Obama en in ’t Mosterdzaadje

Vassilis Varvaresos
foto: Marjolein Vinkenoog

In ’t Mosterdzaadje zal op zondag 22 november om 15.00 uur de Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos een recital verzorgen met études van Chopin, de Arabeske van Schumann en de Sonate nr. 6 van Prokofiev.

Vassilis Varvaresos (1983) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, waaronder in september 2014 de 3e prijs van het prestigieuze Enescu-concours in Boekarest. Hij trad op in vele belangrijke concertlocaties in de VS, zoals Carnegie’s Weill Hall, Morgan Library, Lincoln Center’s Alice Tully Hall en het Kennedy Center in Washington. In 2012 debuteerde hij in een solo recital in Carnegie Hall, waarna hij werd uitgenodigd door President Obama om in het Witte Huis een recital te geven.

De laatste jaren was Vassilis veelvuldig te horen in Frankrijk, Benelux, Duitsland, Zwitserland, Italië, Roemenië en Griekenland en toerde door Japan en de VS met violist Noé Inui. Najaar 2015 maakt Vassilis zowel een solotoernee door de VS als zijn solodebuut in de Tonhalle van Zürich en de Wiener Musikverein. In januari 2016 staat hij met een solorecital in Parijs/Salle Gaveau. Vassilis heeft 3 solo CD’s op zijn naam staan en één met violist Noé Inui. www.varvaresos.com

Wat een eer voor ’t Mosterdzaadje om deze pianist te mogen ontvangen.

F. Chopin Études op. 10 (1829-1832)
De eerste reeks Études werd gepubliceerd in 1833. Chopin was toen drieëntwintig jaar oud en al bekend als componist en pianist in de salons van Parijs. Daar maakte hij kennis met Franz Liszt. Aan hem droeg hij zijn études op: “à mon ami Franz Liszt”. De Études vormde de basis voor wat toen een revolutionaire speelstijl voor de piano was. Het zijn de meest uitdagende en suggestieve stukken in het repertoire voor piano. De muziek blijvend geliefd voor speler en publiek.

R. Schumann Arabeske in C op. 18 (1839)
Schumann schreef zijn Arabesque in C groot, Op. 18 in 1839 tijdens de vier jaar dat hij worstelde met zijn relatie met Clara Wieck. Haar vader zag niets in het huwelijk van Clara en Robert, die uiteindelijk in 1840 toch trouwden. In deze kleurrijke muziek komen lyriek en verlangen.

S. Prokofiev Sonate nr. 6 in A op. 82 (1940)
De Pianosonate nr. 6 is de eerste van de drie Oorlogssonates die Prokofjev schreef ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Prokofjev verzorgde zelf de première op 8 april 1940. De première kon via de staatsradio worden ontvangen. Het eerste deel is een mysterieus en furieus stuk dat een krachtige cadenza bevat. Het Vivace is het bekendste deel uit de sonate: een vluchtig deel.

Klik hier voor een recensie (in het Engels) van een recente recital in Amerika.

Reacties zijn afgesloten.