vrijdag 20 november 2015 – 20.00 uur

HILDEGARD KNEF — “Illusionen”
Marianne Koopman – zang
Pieter Grimbergen – piano

HILDEGARD KNEF door duo Koopman-Grimbergen

Marianne Koopman en Pieter Grimbergen

Op vrijdag 20 november om 20.00 uur Marianne Koopman/zang en Pieter Grimbergen/piano op in ’t Mosterdzaadje met hun gloednieuwe programma ‘ILLUSIONEN….Een hommage aan de zangeres van het Duitse chanson Hildegard Knef’. Geen gewoon concert, maar een mix van muziek, tekst, gesprek in de vorm van een Kaffee Klatsch. En dat door een klassiek geschoold duo. Dit programma is hun wens voor nu, zij willen Hildegard Knef als echte bijzonderheid voor het voetlicht brengen op hun eigen wijze.

Hildegard Knef (1925-2002) geldt als één van Duitsland meest bekende artiesten. Zij was actrice, schrijfster en zangeres van het Duitse chanson. De carrière van Knef startte in 1946 als actrice in 2 films, dit werd geen succes. Marlene Dietrich, met wie zij vaak vergeleken wordt, genoot aanzienlijk meer succes met name in Amerika. De beide artiesten hebben ook samen regelmatig opgetreden. De grote bijval die Hildegard Knef ontmoette in haar leven was vooral als schrijfster en met haar liederen. In deze 2 laatst genoemde verschijningen stort het duo Koopman Grimbergen zich volop. Hildegard Knef: omstreden persoon, tegen stromen in, zelfbewust, vrijgevochten.

Haar boek ‘De Geschenkte Gaul’ zal nu en dan genoemd worden in het programma van 20 november met fikse uitspraken van Knef, ook over de toen heersende actuele zaken. Haar 2e boek ‘Das Urteil’ geven haar visie en houding weer aangaande haar 20 jaar durende confrontatie met kanker, openhartig, vol aanvaarding van de stand van zaken zoals die is….

Met haar buitengewoon karakteristieke diepe en soms ruwe stem zingt Knef over haar geliefde stad Berlijn, over liefde, over levenskeuzes, over herinneringen, over het nu, over haar zielenroerselen. Ella Fitzgerald , die grote bewondering had voor Knef zei eens: “The best singer without a voice”.

ILLUSIONEN, zoals dit programma heet, is de titel van het favoriete lied van Marianne Koopman. Uiteraard brengt het duo dit lied. De stem van Hildegard Knef zelf zal ook even klinken in het programma met haar lied ‘Die Herren Dieser Welt’, dit lied is weer het favoriete lied van Pieter Grimbergen. Over beide liederen gaat het duo midden in het programma met elkaar in gesprek. Verder zullen klinken de bekende liederen als ‘Ich Hab’ ‘Noch Einen Koffer In Berlin’, ‘Für Mich Soll’s Rote Rosen Regnen’, ‘Von Nun Ab Geht ’s Bergab’, e.v.a. Met het ‘Ostseelied’ wordt zelfs een uitstapje gemaakt naar Jacques Brel, waar Knef een ware bewonderaarster van was.

Marianne Koopman studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erna Spoorenberg en won in de jaren ’80 het Cristina Deutekom Concours. Pieter Grimbergen studeerde aan hetzelfde conservatorium en was finalist op de Wellt Wettbewerb Bayerische Rundfunk München. Beiden door de wol geverfde musici.

Reacties zijn afgesloten.