zondag 15 november 2015 – 15.00 uur

MELISMA SAXOPHONE QUARTET
David Cristóbal Litago – sopraansax
Marijke Schröer – altsax
Henriette Jensen – tenorsax
Jonas Tschanz – baritonsax
Bernard van Beurden (première!), Grieg, Verdi, Mendelssohn en Scarlatti

Het Melisma Saxophone Quartet in ’t Mosterdzaadje

Melisma Saxophone Quartet

Melisma Saxophone Quartet is een ambitieus en internationaal ensemble met Nederlandse roots. Al sinds zijn oprichting in 2009 in Amsterdam wordt het kwartet gezien als één van de meest talentvolle jonge kamermuziek ensembles met groot potentieel. Op zondag 15 november om 15.00 uur hebben we de eer dit kwartet in ’t Mosterdzaadje te ontvangen. Uitgevoerd worden: Grieg, Verdi, Mendelssohn, Scarlatti en de première van Nederlands componist Bernard van Beurden.

Het kwartet bestaat uit Jonas Tschanz, Henriette Jensen, Marijke Schröer en David Cristóbal Litago. Samen realiseerden zij concerten door heel Europa en Azië. Daarnaast behaalde het fantastische resultaten in verschillende internationale kamermuziek competities.

In mei 2011 werd Melisma, als eerste en enige Nederland ensemble ooit, uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze 7e Osaka International Chamber Music Competition in Japan. Niet alleen wonnen zij daar de 4e plaats, maar daarnaast ontvingen zij ook eervolle vermeldingen. Dit alles in één van ’s werelds meest prestigieuze kamermuziek competities met een internationaal erkende en befaamde jury.

Het repertoire van het Melisma Saxofoon Kwartet beslaat verschillende stijlen en genres. Het traditionele repertoire vormt een belangrijke rol voor het kwartet, maar het vinden van nieuwe composities en zelf maken van arrangementen is net zo belangrijk. Het Melisma Saxophone Quartet gaf concerten in de belangrijkste concertzalen van zowel Nederland als daarbuiten; bijvoorbeeld de Manuel de Falla Hall (Spanje), Izumi Hall (Japan), Concertgebouw (Amsterdam), Davos Festival (Zwitserland), Bach Festival (Dordrecht), World Saxophone Congress (Schotland), Grieg Festival (Noorwegen), Musikhuset Aarhus(Denemarken) enz.

Vier nationaliteiten (Zwitserse, Deense, Spaanse en Nederlandse) die tezamen hun eigen muzikale taal creëren. Dat alleen al maakt deze groep uniek en elk concert een verrassende muzikale kamermuziek ervaring.

Marijke Schröer over het programma:

“Afgelopen zomer speelden wij op het Grieg Festival in Bergen, Noorwegen. Uiteraard mag op een Grieg festival de componist zelf niet ontbreken. De lyrische stukken werden oorspronkelijk voor piano gecomponeerd. Grieg was zelf een fantastisch pianist en schreef een groot deel van zijn composities dan ook voor dit instrument. Melisma vond ze zo ontzettend goed werken op saxofoon dat ze voor de komende tijd zeker op het repertoire blijven staan.

En dan Verdi. Een grote naam, vooral bekend natuurlijk vanwege de opera. Hij schreef slechts één strijkkwartet waar hij zelf over zei: ‘ik weet eigenlijk niet of het goed of slecht is, maar het is een strijkkwartet’. De reden dat Melisma het graag op het programma wilde zetten is omdat elke stem even belangrijk is, een echt kwartet dus en beslist geen melodie met begeleiding.

Bernard van Beurden, inmiddels aardig op leeftijd, maar nog elke dag aan het componeren. De ‘Six Amuses’ zijn eigenlijk 6 kleine hapjes, allen erg verschillend van karakter. Bernard componeerde ze voor Melisma en in het Mosterdzaadje zal de première plaatsvinden!

Scarlatti componeerde in zijn leven meer dan 500 sonates. De drie die vandaag op het programma staan koos Melisma niet alleen omdat ze ontzettend mooi zijn, maar ook omdat iedere stem even belangrijk is. Melisma kan ook hier al zijn kamermuziek-kwaliteiten laten zien.  Tot slot het ‘Capriccio’ van Mendelssohn. Het behoort niet tot een strijkkwartet, maar het is een los stuk voor strijkkwartet op zich. Daar componeerde Mendelssohn er een aantal van in zijn leven. Een fantastisch werk waar het kwartet alles uit de kast zal moeten halen”.

Reacties zijn afgesloten.