vrijdag 13 november 2015 – 20.00 uur

PIANOTRIO VOCES INTIMÆ
Riccardo Cechetti – piano
Luigi de Fillippi – viool
Sandro Meo – cello
Haydn, Hummel, Schubert

Italiaans pianotrio Voces Intimae; met wonderschoon programma

Voces Intimæ

Voces Intimae is een Italiaans pianotrio van grote klasse dat op vrijdag 13 november om 20.00 uur een concert verzorgt in ’t Mosterdzaadje. Het zijn Riccardo Cecchetti – piano, Luigi De Filippi – viool en Sandro Meo – cello die een programma gaan brengen met werken van Haydn, Hummel en Schubert (Trio opus 100).

Voces Intimae wil de muziek terugbrengen in zijn originele transparantie en de bedoelingen van de componist duidelijk maken door klank en frasering, door de historische context van ieder werk te belichten. Met de keuze van hun naam, Voces Intimae, geeft het trio aan dat het hun bedoeling is om de meer subtielere ondertonen en de heftige melancholie van de 19de eeuw tot klinken te laten komen.

Ontegenzeglijk was de minst beroemde componist in het rijtje Johann Nepomuk Hummel. Hij was echter destijds een echt charismatisch persoon. Hij studeerde bij Mozart (hij woonde zelfs bij Mozart in van zijn 7e tot 9e levensjaar), bij Haydn, Clementi en Salieri. Hij was vriend en rivaal van Beethoven. In zijn late periode woonde hij in Weimar waar Goethe over hem schreef “Hummel heeft de piano in zijn grip zoals Napoleon de wereld in zijn grip heeft.” Hummel ontmoette Haydn tijdens diens meest gelukkige jaren, in Londen. Haydn droeg drie pianotrio’s (Hob.XV:24, 25 en 26 ) op aan Rebecca Schroeter, “een beeldschone Engelse weduwe, met wie ik was getrouwd als ik vrij zou zijn geweest”.  Rebecca was een student van Haydn. Het is best bijzonder dat het laatste trio, geschreven in de ongebruikelijke F mineur, de meest romantische en introverte van het stel was en niet het sprankelende virtuoze trio in G. Hummel schreef het pianotrio opus 22 in 1799, vijf jaar voordat hij Haydn opvolgde als Kapelmeester aan het hof van prins Nikolaus Esterházy in Eisenstadt (op aanbeveling van Haydn). Dit vriendelijke en vrolijke trio past heel goed in het programma met Schubert en Haydn.

Schubert schreef het Trio opus 100 in zijn laatste levensjaar, 1827. Tijdens de begrafenis van Beethoven in Wenen was Hummel één van de dragers van Beethoven’s kist. Op verzoek van zijn oude vriend Beethoven, speelde Hummel tijdens het herinneringsconcert enkele improvisaties en thema’s. Hij had in Wenen een ontmoeting met Schubert en tot Schuberts vreugde had hij in enkele van diens composities verbeteringen aangebracht. Schubert droeg zijn laatste drie pianosonates op aan Hummel, in de hoop dat Hummel deze zou uitvoeren. Helaas werden de sonates pas na de dood van beider componisten uitgegeven. Bovendien maakte de uitgever de fout de sonates aan Schumann op te dragen in plaats van aan Hummel! Schuberts pianotrio opus 100 is volgens Voces Intimae gewoonweg de mooiste muziek die ooit geschreven werd.

  Voces Intemae is voor de tweede keer te gast in ’t Mosterdzaadje. Het kleine podium, met precies de goed afmetingen voor kamermuziek, hebben ze in hun hart gesloten. Hun optredens zijn in het algemeen op podia en plekken van grote naam zoals Wigmore Hall en St. John’s Smith Square in London, het Concertgebouw Amsterdam, het Festival Oude Muziek in Vredenburg in Utrecht, Tivoli-Vredenburg, deSingel in Antwerpen, het Festival Classique in Den Haag, het Festival Europalia-Italia in België, Festival dei due Mondi in Spoleto, Amici della Musica in Florence, Unione Musicale in Turin, Istituzione Universitaria dei Concerti in Rome, Bologna Festival, Amici della Musica in Perugia. Het trio heeft concerten gegeven voor de Presidenten van Italië, G. Napolitano en C.A. Ciampi en hebben in Radio uitzendingen van BBC-Radio3 en RAI-Radio3 gespeeld. Zij hebben een contract met Challenge Records en hebben met deze maatschappij inmiddels drie CD’s opgenomen. Voorheen heeft Warner Classics verschillende CD’s met hen opgenomen.

Uit de pers:
“The best pianotrio in the world”
Knack Focus, Belgium

“….quality performance….”
Il Venerdì de ‘La Repubblica’ — Enzo Siciliano

  “….The interplay between the players is a delight – the performance is magnetic….”
Gramophone — Edward Greenfield

  “….a performance of inspired clarity and subtle expression, characterized by a transparent interpretation and flawless intonation….”
The Strad

“….Their readings, tasty and sophisticated, have an exquisite and friendly spirit, that easily affects the listener….”
Suonare — A. Foletto

  “….the colours and distinctive voices of Voces Intimae are a revelation”
BBC Music Magazine — George Pratt

  “….Voces Intimae restores to this music all its poetry and transparency….”
‘Le Monde de la Musique’ — Vincent Casanova

  “….Three excellent interpreters….”
5 stars ‘Amadeus’ — Massimo Rolando Zegna

“A performance of inspired clarity and subtle expression, characterized by a transparent reading and flawless intonation.”
The Strad

Reacties zijn afgesloten.