vrijdag 6 november 2015 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Remon Holsbergen
Bach, Beethoven, Schubert en Liszt

Pianist Remon Holsbergen met Beethoven en Liszt

Remon Holsbergen

Vrijdag 6 november om 20.00 uur is de pianist Remon Holsbergen te gast in ’t Mosterdzaadje. Twee van zijn lievelingsstukken, en ook geliefd bij het publiek, zal hij uitvoeren. De Waldstein Sonate van Beethoven en Wilde Jagd van Liszt. 

“Twee van mijn favoriete componisten centraal in de concert: Beethoven en Liszt. Van eerstgenoemde speel ik de ‘Waldstein Sonate’, één van de 32 onsterfelijke pianosonates van Beethoven. Het openingsdeel van deze sonate is monumentaal en vorstelijk van karakter. Energieke, levenslustige passages worden hier en daar heftig onderbroken door onverwachte accenten en akkoorden. Het langzame middendeel is warm en lyrisch, afgewisseld met zoekende momenten. Op magische wijze loopt dit deel over in de finale: een kinderlijk eenvoudige melodie klinkt, eerst lieflijk en dan jubelend en trots. Via een aantal fonkelende orkestrale passages bouwt dit deel op naar het daverende slot van deze fantastische sonate”.

“Liszt is voor mij een componist waar ik een bijzondere voorliefde voor heb. En het is niet alleen het romantische ideaalbeeld van de virtuoze klavierleeuw dat mij zo aanspreekt; het is eigenlijk vooral de ongelofelijke rijkdom aan klankkleuren die hij uit de piano weet te toveren. Net als bij Beethoven zijn de pianowerken van Liszt veelal orkestraal gedacht, groots van opzet en met een enorme aandacht voor verschillende klanklagen (‘instrumenten’). In de transcripties van de liederen van Schumann en Schubert voegt Liszt veel figuraties en omspelingen toe – toch blijft de ‘menselijke stem’ altijd op de voorgrond te horen. De étude ‘Wilde Jagd’ ten slotte, voelt voor mij als een wervelende rit in een achtbaan van onstuimige ritmes en woeste akkoorden.”


Remon Holsbergen (Leiderdorp, 1986) vertolkt werken uit het piano solo-, kamermuziek- en orkestrepertoire, en hij treedt op in o.a. Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Remon heeft een voorliefde voor het klassieke-romantische repertoire, maar heeft daarnaast ook een grote interesse voor moderne en hedendaagse muziek. Hij werkte samen met verschillende componisten en gaf premières van hun werk, waaronder De Dauwboog van Reza Namavar (NSO Tournee, 2009) en Smoking Mirror van Marijn Simons (Orlando Festival, 2006).

Vanaf zijn veertiende studeerde Remon piano bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium Arnhem, en hij vervolgde zijn studie in 2004 bij Marcel Baudet aan het Conservatorium van Amsterdam. Nadat Remon daar in 2010 zijn Bachelor’s Degree behaalde, zette hij zijn studie voort bij Elza Kolodin aan de Hochschule für Musik in Freiburg (D), waar hij in 2013 zijn Master’s Degree behaalde. Remon ontving in 2011 de Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter ondersteuning van zijn studie in Freiburg.

Remon vindt het contact met het publiek erg belangrijk, daarom spreekt en schrijft hij graag over de werken die hij speelt. Vaak presenteert hij zelf zijn recitals, tevens is hij sinds 2009 werkzaam als pianist en presentator van kinderconcerten in de ‘Classic Express’, een initiatief van het Prinses Christina Concours.

Regelmatig heeft Remon deelgenomen aan masterclasses door gerenommeerde pianopedagogen, zoals Naum Grubert, Geoffrey Madge, Robert Levin, Dmitri Alexeev, Pascal Devoyon en Alan Fraser. Verder behaalde hij successen bij verscheidene pianoconcoursen (Prinses Christina Concours 2006 – 2e prijs; Stichting Jong Muziektalent Nederland 2006 – 2e prijs; Vught Klassiek 2012 – 1e prijs; Koffie bij de Piano 2013 – 2e prijs).

Sinds september 2014 is Remon lid van de Young Piano Masters (YPM), een initiatief van bariton Ronald Willemsen en pianist Geoffrey Madge. Het doel van de YPM is om jonge, veelbelovende pianisten die in het bezit zijn van een master-diploma, te ondersteunen bij het opbouwen van hun carrière.

Reacties zijn afgesloten.