zondag 1 november 2015 – 15.00 uur

VIOOL – PIANO – FLUIT
Ksenia Beltiukova – viool
Vital Stahievitch – piano
m.m.v. Dasha Beltiukova – fluit
Bach, Beethoven, Chausson, Beltiukov

Te gast uit Minsk: de violiste Ksenia Beltiukova

Ksenia en Vital

Op zondag 1 november om 15.00 uur treden de violiste Ksenia Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch op in ’t Mosterdzaadje. Dit duo stond eerder al op alle grote podia in Nederland na het winnen van diverse prestigieuze concoursen. Ksenia Beltiukova keerde terug naar Minsk, waar zij naast haar uitvoeringen ook les geeft aan de muziekacademie. Vital Stahievitch, geboren en getogen in Minsk, woont nu met vrouw en kind in Nederland waar hij onder meer lesgeeft aan het Conservatorium in Amsterdam. 

Dasha Beltiukova

Dasha Beltiukova, de fluitiste, woont al jaren in Nederland. Veelgevraagd fluitise met ongelooflijke techniek en toon. Zij heeft in Santpoort haar eigen lespraktijk. Aan dit concert verleent zij haar medewerking bij de uitvoering van Credo. Het bloedmooie stuk dat haar vader Sergey Beltiukov schreef ter nagedachtenis van de ramp in Tsjernobyl.

Ksenia Beltiukova opent het concert sterk met twee delen uit de eerste solo sonate van J.S. Bach. Dan volgt een nog jonge Beethoven. In zijn 3e Pianosonate probeert hij zijn leermeester Haydn te overtreffen in het componeren voor piano. Alles in het instrument komt tot zijn recht. Virtuoos en verdraaid lastig om te spelen, maar de vier prachtige delen klinken bijna als een symfonie. Een genoegen om te beluisteren.

Poème van Chausson is het meest uitgevoerde en geliefde werk dat deze Franse componist in 1896 schreef. Het was een verzoek van de beroemde violist Eygene Ysaÿe. Hij schreef naast de versie voor orkest ook de uitvoering met piano. Voor violisten behoort dit werk tot het standaardrepertoire.

Tot slot dus het ontroerende Credo van Beltiukov.

Reacties zijn afgesloten.