vrijdag 11 december 2015 – 20.00 uur

RENAISSANCE EN BAROKFLUITEN — DUO ORIANA
Hidesato Sugiyama & Anneke Hoekman
De ontwikkeling van de blokfluit en zijn muziek in de laatste 750 jaar — R. Hirose, G. Da Firenze, Jr. J. J. Van Eyck en C.P.E. Bach

Renaissance- en Barokfluiten bespeeld door Duo Oriana

Hidesato Sugiyama

Op vrijdag 11 december om 20.00 uur maakt het publiek in ’t Mosterdzaadje kennis met een bijzonder duo gespecialiseerd in barok- en renaissance blokfluiten. Duo Oriana bestaat uit Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama.

Hun programma is genoemd naar de eerste regel uit een madrigaal geschreven door Firtenze rond 1300 O tu, chara sciença mia musica. In dit programma laten ze de ontwikkeling horen van de blokfluit en zijn muziek in de laatste 750 jaar. Op het programma o.a. Hirose, Firenze, Van Eijck en C.Ph.E.Bach.

“O tu, chara sciença mia musica,
O dolce melodia, con vaghi canti,
Che fa rinovellar tuttor gli amanti
E io son corda di tuo consonançia,
Che maginar solea tuo bel trovato,
Or son procurator et avocato
Però ritorno a te, musica chara
Ch’ogn’atto bel d’amor da te s’apara.”

Oh music, dear science of mine
O sweet melody which, through lovely songs
Makes lovers renew against their love
And I who, as a string in your consonance
Used to recreate you beautiful inventiveness,
Am now you proxy and your advocate
That is why I return to you, my Music
Because every fine deed of love is learned from you
Anneke Hoekman

Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman werken al ruim 10 jaar samen in verschillende ensembles en projecten, toch besloten zij pas kort geleden om hun krachten in een duo te bundelen. Hun muzikaliteit, manier van werken en klankideaal sluiten erg op elkaar aan en hun eerste concert werd direct door de krant betiteld als “gedurfd en muzikaal”.

Hidesato Sugiyama studeerde aanvankelijk wiskunde aan de University of Nagoya (Japan). Na het afronden van deze studie begon hij zijn studie Blokfluit bij Masashi Ito. In 2004 kwam hij naar Nederland om deze studie voort te zetten bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium. In 2011 behaalde Hidesato zijn diploma ‘Master of Music’. Hidesato is één van de oprichters en blokfluitisten van Ensemble Oriana. Naast zijn muzikale werkzaamheden als blokfluitist en wiskundedocent, zingt Hidesato in verschillende koren en verdiept zich in het bouwen van blokfluiten.

Anneke Hoekman begon op elfjarige leeftijd met blokfluitlessen bij Dinie Goedhart. In deze periode won zij verschillende prijzen op concoursen voor jong talent. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde Anneke bij Heiko ter Schegget en later ook bij Daniël Brüggen. In 2011 behaalde zij haar diploma ‘Master of Music’, waarvoor zij zich specialiseerde in ensemblespel. Anneke is mede oprichter van o.a. Ensemble Oriana. Ze wordt regelmatig gevraagd bij ensembles en als soliste, bijvoorbeeld met haar soloprogramma ‘Encounter, een ontmoeting…’ waarin oude en hedendaagse muziek elkaar ontmoeten. Naast haar uitvoerende werkzaamheden, werkt Anneke als blokfluitdocent bij verschillende instituten in o.a. Amersfoort en Foudgum. Aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen is zij tevens blokfluitdocente. Ten slotte heeft zij in haar woonplaats Groningen een eigen lespraktijk.
Kijk voor meer informatie op www.annekehoekman.nl

Reacties zijn afgesloten.