zondag 3 januari 2016 – 15.00 uur

NIEUWJAARSCONCERT — YSAŸE TRIO
Willem Stam – cello
Emlyn Stam – altviool
Rada Ovcharova – viool
Nataša Grujić – viool
Daan Treur – piano
Pianotrio van Ravel en Piano Kwintet van César Franck

Een goed begin in ’t Mosterdzaadje!

Het Ysaÿe Trio

Het nieuwjaarsconcert op zondag 3 januari om 15.00 uur is in handen van het befaamde Ysae Strijktrio aangevuld met de pianist Daan Treur en de violiste Nataša Grujić. Om het nieuwjaar spectaculair te beginnen kozen deze topmusici voor het Pianotrio van Maurice Ravel en het Pianokwintet van César Franck.

Het Ysaÿe Trio, opgericht in 2006, bestaat uit Rada Ovcharova (viool) Emlyn Stam (altviool) en Willem Stam (cello) en treedt regelmatig op bij vooraanstaande podia en festivals in zowel binnen- als buitenland.

Over het pianotrio van Maurice Ravel (1875-1937) zegt Willem Stam: “Het is een verschrikkelijk lastig te spelen stuk, maar echt prachtig. Voor ons een hoogtepunt uit het pianotrio repertoire. Het Trio in a klein schreef hij in 1914. Ravel was toen in de Baskische regio in Frankrijk waar zijn moeder vandaan kwam. Tegelijkertijd schreef hij aan zijn pianoconcert, en dat hoor je terug in de pianopartij. Ravel liet zich duidelijk door het Baskenland beïnvloeden. In 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog kreeg hij haast het trio af te maken. Aan een vriend schreef hij: ‘Ik heb in vijf weken voor elkaar gekregen waar ik normaal vijf maanden over doe.’ Aan het eind van het jaar was het trio af en ging hij als verpleger het leger in”.

Het Pianokwintet van César Franck (1822-1890) is een van zijn grootste en belangrijkste meesterwerken. Een enorm persoonlijk en emotionele reis. Hij droeg het stuk op aan Saint-Saëns die het ook voor het eerste speelde. Muziek vol vuur en passie.

“Het Ysaÿe Trio waar ik samen met mijn broer en zijn vrouw in speel treedt al jaren overal in Nederland op en vaak ook in het buitenland. Dit keer komen we niet als trio maar met twee fantastische vrienden om kleurrijk, emotioneel en krachtig het nieuwjaar te vieren. Wij hebben allemaal in Nederland gestudeerd aan verschillende conservatoria en hebben een lange geschiedenis samen als vrienden maar ook collega’s. Wij kijken er naar uit om samen met U in ’t Mosterdzaadje het nieuwe jaar te beginnen.”

“Het Ysaÿe Trio speelt met overtuiging, vakmanschap en met liefde. Prachtig!” – Haarlems Dagblad

“Deze jonge musici hebben niet alleen aanstekelijke enthousiasme….maar spelen ook fantastisch!” – Nutida Musik (Stockholm)

Nataša en Daan

Daan Treur (Haarlem, 1985), studeerde aan de School voor jong talent op het conservatorium in Den Haag. Vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij prof. Mila Baslawskaja. Won prijzen op het SJMN concours, Prinses Christina Concours en het Steinway Concours. Volgde masterclasses bij Tamara Podoubnaya, Franco Scala, Almudena Cano, Philip Martin, Konstantin Bogino o.a. In 2009 speelde Rachmaninoff 2e pianoconcert met het Betuws Symfonie Orkest onder leiding van Nicholas Devons. Hij speelt in diverse kamermuziekensembles in talrijke formaties. Sinds 2011 begeleider en pianoleraar bij Escola Profissional de Arte de Mirandela en Conservatorium voor muziek en dans in Bragança (Portugal). 

Nataša Grujić (Belgrado 1989) kreeg als 19 jarige een beurs van het ministerie van Jeugd in Servië. Nataša verhuisde naar Nederland om voor Master of Music te studeren op Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam, waar zij in 2010 afstudeerde. Sinds januari 2010 is zij regelmatig te gast bij het Nederlands Kamer Orkest. In de zomer van 2012 won ze een beurs voor de Holland Music Sessions. Zij trad op in Nederland, Frankrijk, Spanje, Servië, Oostenrijk en Montenegro.

Reacties zijn afgesloten.