vrijdag 15 april 2016 – 20.00 uur

PIANO & CELLO
Daan Treur – piano
Willem Stam – cello
Sonate in F van Brahms en de Sonate van Franck
(beide stukken precies 130 jaar oud)

Twee meesterwerken uit de Romantiek

Willem Stam

Vrijdag 15 april om 20.00 uur verzorgen cellist Willem Stam en pianist Daan Treur het concert in ’t Mosterdzaadje. Uitgevoerd gaan worden twee meesterwerken die allebei 130 jaar oud. Het zijn de sonate van César Franck en de sonate opus 99 van Johannes Brahms.

De vriendschap tussen de twee musici is ook al jaren oud. Met veel plezier geven zij samen concerten in Nederland, maar ook stonden ze veel in Portugal op het podium. Daan Treur werkte daar als docent aan het conservatorium. Willem Stam kreeg zijn opleiding in Canada en kwam voor verdere studie naar Nederland. Een veelgevraagd en geliefd cellist. “Het programma dat wij meenemen is heel simpel: Twee grote meesterwerken uit de romantiek”, aldus Willem Stam.

De prachtige Sonate van Franck droeg de componist op aan zijn goede vriend Eugène Ysaÿe. Deze buitengewoon virtuoze violist kreeg het stuk voor zijn huwelijk in 1886. Het werd ook ter plekke uitgevoerd! Franck zelf schreef deze huwelijkssonate tevens voor cello. Maar omdat het zulke mooie muziek is wordt het werk ook op fluit en klarinet gespeeld.

De Sonate nr.2 in f mineur van Brahms ontstond 20 jaar na zijn eerste cello sonate. Hij schreef het voor Robert Hausmann die het ook voor de eerste keer uitvoerde, met Brahms zelf achter de piano (1886).
Een meesterlijke uitvoering van twee meesterstukken.

Reacties zijn afgesloten.