zondag 10 april 2016 – 15.00 uur

PIANO & ALTVIOOL
Patrick Hopper – piano
Paul Eggen – altviool
Rubinstein, Joachim, Bruch

Het mooiste voor altviool en piano

Paul Eggen en Patrick Hopper

Op zondag 10 april om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de pianist Patrick Hopper en de altviolist Paul Eggen. Met op het programma Anton Rubinstein, Joseph Joachim en Max Bruch hebben ze wel iets heel moois te bieden. Patrick Hopper en Paul Eggen studeerden beiden af aan het Koninklijk Conservatorium. Ze maakten ieder een eigen carrière, maar geven nog regelmatig samen concerten.


Over het programma vertelt Patrick Hopper:
“De pianist, componist en dirigent Anton Rubinstein werd door velen beschouwd als Liszt’s grootste rivaal. Hij werd geboren in een dorpje dat nu in Moldavië ligt. Anton’s vader was eigenaar van een potloodfabriek en zijn moeder begon toen hij vijf jaar oud was met pianoles. Hij en zijn broer Nikolai waren beiden wonderkinderen en maakten vele reizen om te gaan studeren bij de beste leraren en ook om concerten te geven. Rubinstein werd geroemd om zijn zangerige toon en rijke kleurenpalet. Zijn uithoudingsvermogen was legendarisch: hij gaf een serie ‘historische concerten’ waarin hij een bloemlezing gaf van het pianorepertoire door de eeuwen heen. De programma’s op die concerten waren gigantisch. Het tweede concert alleen al bevatte maar liefst acht Beethoven sonates!! In 1850 besloot Rubinstein dat hij meer wilde componeren en deze Sonate voor altviool en piano Op. 49 ontstond kort daarna in 1855. Wij gebruiken de tweede editie waar Rubinstein de pianopartij enigszins heeft uitgedund zodat de balans met de altviool beter werd, alhoewel Paul Eggen daar geen enkel probleem mee heeft!

Het ontstaan van de Hebraïsche Melodien Op. 9 van Joseph Joachim is een beetje bizar. In 1814 bedacht de zanger/componist Isaac Nathan een project waarin hij een collectie Joodse melodieën ging maken voor gebruik in de synagoge. Hij haalde de Engelse dichter Byron over om teksten op deze muziek te maken. De compositie van Joachim is gebaseerd op ‘impressies van Byronliederen’. Of hij aan specifieke liederen dacht of gewoon een sfeerimpressie wilde maken weten wij niet, maar sfeervol zijn deze stukken zeker……..

De Romanze Op. 85 voor altviool is een van Bruch’s latere werken. Gecomponeerd in 1911 in een tijd waar veel componisten nieuwe wegen insloegen, blijft Bruch trouw aan zijn romantische stijl. Hij maakte twee versie van het stuk: één voor altviool en orkest en ook eentje voor altviool en piano. Het stuk is opgedragen aan Maurice Vieux die de solo altist van de Parijse Opéra was. Net als al zijn stukken heeft deze Romanze een beeldschone melodie voorzien van prachtige harmonieën — een verklankte droom.”

Patrick Hopper studeerde bij de Letse pianist Naum Grubert, gaf na zijn afstuderen (met onderscheiding) concerten in Engeland, Spanje, Zwitserland, Kroatië en de Verenigde Staten. Hij trad onder andere op met de complete serie Études van Chopin en het gehele piano-oeuvre van Schubert. Hij is een veelgevraagd begeleider en geeft regelmatig solorecitals en concerten in kamermuziekverband. Patrick Hopper won het Edith Stein Concours. Vanaf het begin af aan is hij webmaster van ’t Mosterdzaadje, valt hij in de prijzen met zijn composities, is hij dirigent, kerkmusicus en organist. Hij verzorgt elke donderdag om 13 uur een orgelconcert in de H. Antonius Abtkerk op Scheveningen.

Ook Paul Eggen behaalde verschillende prijzen, met name in het FriulAdria Concours (Venetië), in het internationale kamermuziek concours in Calabrië (eerste prijs) en hij verwierf er de eerste prijs voor de beste uitvoering van hedendaagse muziek. Paul Eggen gaf vele concerten en hij speelde tijdens verschillende internationale festivals. In Nederland trad hij onder meer op in het Amsterdamse Concertgebouw, de Rotterdamse Doelen en het Utrechtse Vredenburg. Voorts werkte Paul Eggen mee aan CD-, film-, televisie- en radio-opnames, waaronder voor de NDR (Duitsland) en de RAI (Italië).

Reacties zijn afgesloten.