zondag 3 april 2016 – 15.00 uur

INTERCONTINENTAL ENSEMBLE
Eliška Horehleďová – fluit
Roberta Cristini – klarinet
Hisako Hirata – piano
Reinecke (Sonata “Undine”), Villa Lobos, Brahms, Schmitt

Het Mokum Duo en Hisako Hirato

Hisako, Eliška en Roberta

Ze noemen zich het Mokum Duo, maar hun wortels liggen niet bepaald in Amsterdam. Wél het begin van hun samenwerking door hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Het zijn de fluitiste Eliška Horehleďová (Tsjechië) en de klarinettiste Roberta Cristini (Italië). Zij maken deel uit van het Intercontinental Ensemble en spelen regelmatig in de grote orkesten zowel in Nederland als in andere landen van Europa. Voor het concert op zondag 3 april om 15.00 uur voegt de pianiste Hisako Hirato (o.a. winnares van het internationale Liszt Pianoconcours in Polen) zich bij het duo om werken uit te voeren van Brahms, Reinecke, Villa-Lobos en Schmitt.

Met de klarinet sonate van Brahms wordt een meesterlijk en onsterfelijk muziekwerk gespeeld. Brahms was al gestopt met componeren maar raakte dusdanig geïnspireerd door het klarinetspel van Richard Mühlfeld dat hij besloot voor hem nog iets te schrijven. Die laatste werken zijn zowel voor uitvoerenden als publiek echte lievelingsstukken.

Met Undine van de Duitse romanticus Carl Reinecke, wordt het sprookje verklankt van de waternimf die haar koninkrijk onder water wilde verruilen voor het leven op aarde. Ze trouwt met een prins, maar het loopt niet zo goed af.

Van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos wordt de Choros nr. 2 (1924) voor klarinet en fluit uitgevoerd. Muziek geïnspireerd op Braziliaanse straatmuziek waarin een mix is ontstaan tussen de Braziliaanse volksmuziek en Indiaanse ritmes. ‘Choro’ betekent zoveel als treuren en huilen, nogal melancholisch van karakter dus. Tot slot de Franse componist Florent Schmitt met zijn trio voor fluit, klarinet en piano. Een lichtvoetig, virtuoos stuk muziek vol stoutmoedige ritmes.

Reacties zijn afgesloten.