zondag 22 mei 2016 – 15.00 uur

PIANO EN FLUIT
Lennie Kerkhoff – piano
Else Schaaij – fluit
Janáček (pianosolo) en Martinů

Tsjechisch programma in ’t Mosterdzaadje

Lennie en Else

Op zondag 22 mei om 15.00 uur brengen fluitiste Else Schaaij en pianiste Lennie Kerkhoff een overwegend Tsjechisch programma ten gehore in ’t Mosterdzaadje.

Het duo begint het concert met de fluitsonate van Bohuslav Martinů. Dit werk, bestaande uit drie delen, kenmerkt zich door zijn contrasten. Fel en zeer ritmisch, lyrisch, melancholiek en vrolijk, alle muzikale uitersten zijn vertegenwoordigd in deze sonate waarin Martinů veel elementen uit de Tsjechische volksmuziek verwerkt.

Na Martinů kunt u luisteren naar On an overgrown path van Leoš Janáček, voor piano solo. Janáček schreef zijn tiendelige cyclus voor piano naar aanleiding van de dood van zijn zestienjarige dochter Olga. De tien korte stukken zijn van een ontroerende en eerlijke intimiteit. De poëtische korte stukken verbeelden de mooie herinneringen, de angsten en het verdriet. In The Barnowl has not flown away, het laatste deel, klinkt de roep van de uil, de voorbode van de dood in Tsjechische volksverhalen, die niet wegvloog.

Buitenbeentje op het programma vormt het Cantabile et Presto voor fluit en piano van Georges Enesco. Deze Roemeense componist, violist en pianist, verbleef lange tijd in Frankrijk. Het Cantabile et Presto, gecomponeerd in 1904 heeft dan ook een meer Frans dan Roemeens karakter.

Else Schaaij en Lennie Kerkhoff spelen al meer dan 10 jaar samen. Zij maakten beiden deel uit van het Lotos kwartet (zang, fluit, cello, piano).

Else studeerde aan het Conservatorium van Alkmaar Utrecht bij Eugenie van der Grinten en Abbie de Quant. Zij legt zich vooral toe op het uitvoeren van kamermuziek en maakt deel uit van een dubbelblaaskwintet. Ook is zij als fluitdocente verbonden aan de Muziekacademie Den Haag en aan de Vrijemuziekschool Spaarne.

Lennie studeerde piano en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Robert Groslot en Jacques De Tiège. Na haar studie piano en kamermuziek studeerde zij liedbegeleiding bij Rudolf Jansen. Lennie begeleidt zowel koren als solozangers. Ook legt zij zich toe op het spelen van kamermuziek. Zij heeft een lespraktijk in Haarlem en zij is tevens als pianodocente verbonden aan de Koorschool St. Bavo.

Reacties zijn afgesloten.