maandag 16 mei 2016 – 15.00 uur

2e Pinksterdag

PIANOTRIO
Brusk Zanganeh – viool
Willem Stam – cello
Sergio Escalera – piano
Martinů, Piazzolla, Mikhel Kerem (première), Smetana

Pianotrio op weg naar Irak

Willem Stam

De Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei om 15.00 uur wordt een bijzonder mooi programma uitgevoerd door een eveneens bijzonder pianotrio. Het zijn de bij ons in ’t Mosterdzaadje geliefde Canadese cellist Willem Stam, de Zweedse violist Brusk Zanganeh (Koerdistan) en de Boliviaanse pianist Sergio Ascalara. Zij voeren het pianotrio van Smetana uit en brengen le Grand Tango van Piazzolla. Tevens een duo voor viool en cello van Martinů en de wereldpremière van een stuk voor viool en piano geschreven door de Estlandse componist Mikhel Kerem.

Omdat ze zelf uit alle hoeken van de wereld komen nemen ze de muziek van overal mee. Ze openen met het op volksmuziek geïnspireerde zeer virtuoze duo voor viool en cello van Bohuslav Martinů. Le Grand tango, die daarop volgt, schreef Piazzolla in de tijd dat hij in Parijs studeerde. Hij had compositieles van Nadia Boulanger die hem aanraadde vooral bij zijn unieke tango composities te blijven. Het derde stuk op het programma is geschreven door een goede vriend van de musici, de Estlandse Mikhel Kerem. Hij schreef het werk Dersim speciaal voor de violist Brusk die uit een Koerdische familie stamt. Dit stuk gaat over de moord op duizenden Koerden door het Turkse leger in de jaren 30. Tot slot het zeer geliefde trio van Smetana dat hij schreef vlak na de dood van zijn jongste dochter. Hij schreef het stuk snel en juist daardoor zijn alle emoties te horen. Zo zit er in het eerste deel het lievelingsliedje van zijn dochter verwerkt.

Het wordt dus een zeer bijzonder internationaal muziekfeest door musici die speciaal voor dit concert invliegen om met Willem Stam samen te spelen.  De violist Brusk Zanganeh heeft een glorieuze carrière gemaakt in Scandinavië en Zwitserland. “Hij heeft een van de beste banen die je kan hebben in Zweden bij het NEO ensemble in het noorden. Wij hebben elkaar ontmoet in het kamerorkest waar wij allebei in spelen. Vorige zomer waren we allebei in Bolivia en hebben we samen concerten gespeeld op het festival dat Sergio met een aantal vrienden organiseert. Sergio komt uit Bolivia maar woont in Zwitserland waar hij assisteert bij zijn leraar in Lausanne. Een bijzondere samenwerking dus die we begonnen in Bolivia en nu verder in Europa ontwikkelen”, aldus Willem Stam.

Reacties zijn afgesloten.