vrijdag 6 mei 2016 – 20.00 uur

NOOTA XL
Marijke Schröer – saxofoon
David Cristóbal Litago – saxofoon
Jaap Wisselink – piano
Beethoven, Lago en Mendoza

De topkwaliteit van NootaXL

NootaXL

Onder de noemer NootaXL geven de pianist Jaap Wisselink en de saxofonisten David Cristóbal en Marijke Schröer de meest mooie en bijzondere concerten. Wegens groot succes nogmaals in ’t Mosterdzaadje te beluisteren op vrijdag 6 mei om 20.00 uur met een programma waarop Pedro Iturralde (1929), Arvo Pärt (1935), Ludwig van Beethoven (1770-1827), Enrique Mendoza (1978)en Guillermo Lago (1960).

Iturralde, een Spaanse componist én saxofonist componeerde de Suite Hellénique voor zowel saxofoonkwartet als saxofoon en piano. David Cristóbal maakte hiervan een mooie bewerking voor NootaXL. Hoewel het stuk dus uit Spanje komt, lijkt het echter uit Griekenland te komen. Het is dan ook opgedragen aan dat land.

En dan Pärt, natuurlijk een behoorlijke hit op dit moment, als je al van een hit kan en mag spreken in de klassieke muziek. Het stuk maakt dat alles om je heen even stil gaat staan, tijd is onbelangrijk en de wereld lijkt ineens een stukje mooier….

NootaXL sluit dan het eerste deel van het concert af met een trio van Beethoven. Oorspronkelijk voor klarinet of viool, cello en piano. Vooral het derde deel met al zijn variaties springt er hier uit; door alle overgangen een spannend, maar vooral ook fantastisch deel.

Na de pauze wordt het concert vervolgt met een wereldpremière. Een compositie voor bassaxofoon en tape, gecomponeerd door de Mexicaanse componist Enrique Mendoza. Het zal worden uitgevoerd door Marijke Schröer en de compositie is tot stand gekomen dank aan het Fonds Podiumkunsten.

NootaXL sluit de avond af met muziek van Guillermo Lago, alias Willem van Merwijk. Guillermo componeerde verschillende steden (ciudades). NootaXL heeft er twee op het programma gezet; Montevideo en Addis Abeba.

NootaXL bestaat uit Jaap Wisselink (Piano) David Cristóbal Litago (Saxofoons) en Marijke Schröer (Saxofoons). De drie leerden elkaar kennen aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij alle drie met succes hun opleidingen afronden. Het trio beschikt over een enorm gevarieerd programma, waarin verschillende samenstellingen en muziekstijlen aan bod komen. Het leidt van Paganini naar, bijna wereldmuziek te noemen, eigentijdse componisten. Jaap studeerde in 2010 af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij David Kuyken. Masterclasses ontving hij van Mila Baslawskaja, Willem Brons en Håkon Austbö. In 2013 won hij de Kanjerprijs in Waalwijk. Ook trad hij op voor Radio4 in Vredenburgh Utrecht, het Grachtenfestival en het Holland Music Festival. Naast pianist is Jaap erg actief als arrangeur.

David voltooide zijn bachelor Cum Laude aan het Conservatorium van San Sebastian. In 2011 volgde zijn Master of Music van het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Arno Bornkamp. David won een studiebeurs ‘Becas Navarra’, won de 4e plaats met onderscheiding in de Osaka International Chamber Music Competition, won de 2e en 3e prijs in het Concurso Internacional de Saxofón Villa de Benidorm en ontving een aantal onderscheidingen.

Marijke voltooide Cum Laude haar bachelor aan het Prins Claus Conservatorium en ook haar Master of Music titel volgde in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. Marijke had de eer de Nederlandse première van Christian Lauba’s Worksong te mogen spelen en won de 4e plaats in de Osaka International Chamber Music Competition samen met het Melisma Saxophone Quartet.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites: 
www.nootasaxophoneduo.com (David & Marijke), 
www.davidcristoballitago.com en www.marijkeschroer.nl

Reacties zijn afgesloten.