zondag 5 juni 2016 – 15.00 uur

LAMY TRIO
Anita Jongerman – viool
Margrita Rondeel – cello
Florin Negreanu – altviool
Beethoven en Françaix

Trio Lamy, een strijktrio dat met klanken tovert

Trio Lamy

Op zondag 5 juni om 15.00 uur is het strijktrio Lamy te gast in ’t Mosterdzaadje. De musici zijn Anita Jongerman – viool, Margrita Rondeel – cello en Florin Negreanu – altviool. Hun programma is bijzonder sfeervol met Beethoven (het oudste trio in Es, het Trio Op. 3) en het trio van Jean Françaix.

Deze uiterst professionele musici bundelden hun vriendschap in dit trio en weten op intieme manier een sfeer op te bouwen die het publiek verovert en betovert. De naam van het ensemble komt van de Franse strijkstokkenbouwer Joseph Alfred Lamy, een heel beroemde ‘Archetier’ uit Frankrijk. De leden van het trio bespelen dan ook een Lamy strijkstok.

Van de in totaal vijf strijktrio’s die Ludwig van Beethoven schreef is deze uit 1792 de oudste. Het is onzeker of dit trio in Bonn of in de eerste jaren in Wenen 1792-1794 is gecomponeerd. Een kopie van het werk is in ieder geval al in 1794 door Franse emigranten in het Engels Leicester terechtgekomen, waar het muziekstuk met veel enthousiasme door een amateurensemble werd uitgevoerd. En dat was lang voordat Beethoven een Europese beroemdheid was geworden. Pas tegen het eind van 1796 werd het trio in Wenen uitgegeven.

Jean René Désiré Françaix was een neoklassieke Franse componist, pianist en arrangeur, bekend om zijn rijke muzikale carrière en bijzondere stijl van componeren. De natuurlijke gaven van Françaix werden al op jonge leeftijd aangemoedigd door zijn familie. Zijn vader, directeur van het Conservatorium van Le Mans, was een musicoloog, componist en pianist, zijn moeder lerares zang. Jean Françaix studeerde aan het Conservatorium van Le Mans en vervolgens aan het Conservatorium van Parijs. Al op 6 jarige leeftijd begon hij met componeren in een stijl die sterk beïnvloed was door Ravel. Zijn eerste publicatie in 1922 trok de aandacht van een componist die bij een uitgeverij werkte en deze introduceerde Françaix bij niemand minder dan Nadia Boulanger. Zij beschouwde hem als een van haar beste, zo niet de beste leerling ooit. Als componist heeft Françaix ons meer dan 200 prachtige composities achtergelaten, waar onder zijn strijktrio, gecomponeerd in 1933.

Reacties zijn afgesloten.