vrijdag 16 september 2016 – 20.00 uur

BABYLON QUARTET
Leo Nikishin – viool
Danielle Daoukayeva – viool
Kellen McDaniel – altviool
William McLeish – cello
Mozart, Stravinsky, Brahms

Spraakmakend strijkkwartet Babylon te gast in ’t Mosterdzaadje

Het Babylon Quartet

Het Babylon Quartet maakt dit seizoen debuut in ’t Mosterdzaadje. Een hele eer om dit strijkkwartet, winnaars van de Grote Kamermuziekprijs 2015, op vrijdag 16 september om 20.00 uur te ontvangen. Uitgevoerd gaan worden Mozart, Stravinsky en Brahms.

Het internationaal samengestelde kwartet bestaat uir Leo Nikishin – viool, Danielle Daoukayeva – viool, Kellen McDaniel – altviool en William McLeish – cello. Samen vormen ze een dynamisch en veelzijdig ensemble, dat streeft naar het opwekken van enthousiasme bij het hedendaagse publiek door middel van hun passie in het spel, professionaliteit en culturele verschillen. Het jonge ensemble is continu op zoek naar nieuwe wegen om het concept van het strijkkwartet te vernieuwen en uit te breiden, bijv. door middel van het gebruik van verschillende media en de samenwerking met de andere kunstdisciplines, wat natuurlijk gepaard gaat met het herontdekken en verkennen van het grote, bestaande repertoire.

Na het winnen van de de Grote Kamermuziekprijs 2015 stond Babylon Quartet op de meest prestigieuze podia in Nederland: o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Tivoli Vredenburg. Het strijkkwartet was tevens finalist van de Storioni Toonzaalprijs 2015 en het Grachten Festival Conservatorium Concours 2016. Ander opvallend optreden was het goed ontvangen debuut concert op het Janine Jansen Kamermuziek Festival Utrecht 2015. Spraakmakend en groot succes was het stuk ‘Ghosts’ dat voor het kwartet is gecomponeerd door McDaniel Brothers en in de Rotterdamse Doelen zijn première beleefde. Babylon Quartet is dankbaar voor de fantastische leiding die werd en wordt gegeven door inspirerende musici waaronder Janet Krause, Mikhail Zemtsov, Michel Strauss, Philippe Graffin, Jaap ter Linden, Quiroga Quartet, Skampa Quartet, Storioni Trio, Talich Quartet en Artis Quartet. In 2015 werd het kwartet als eerste ensemble toegelaten tot het gloednieuwe Chamber Music Master program aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Mozart – String Quartet No.19, KV465 ‘Dissonance’
Het strijkkwartet No.19 voltooide Mozart in 1785 en is het laatste van zes strijkkwartetten die de componist opdroeg aan Joseph Haydn. Daarom ook wel de ‘Haydn Kwartetten’ genoemd. De bijnaam ‘dissonant’ dankte dit kwartet aan het vernieuwende en gedurfde karakter van het stuk met zijn mysterieuze opening. Voor Mozarts tijdgenoten was het verwarrende muziek. Muziek die hinkte op twee stijlen die van de barok en het klassieke. Schubert en Beethoven lieten zich door dit kwartet in hun eigen composities inspireren.

Stravinsky – Three Pieces for String Quartet
De Three Pieces for String Quartet uitgegeven in 1922, tonen een relatief klein gedeelte van het veelzijdige genie Stravinsky’s. Hoewel oorspronkelijk gepubliceerd zonder titels, gebruikte de componist de drie delen later als onderdeel van Quatre études voor groot orkest (1928) en gaf het de titels : DanseEccentrique en Cantique.

Brahms – Strijkkwartet op.51 No.2
Net zoals Mozarts ‘Haydn Kwartetten’ noemde ook Brahms zijn strijkkwartetten “de vrucht van een lange en moeizame inspanning”. Brahms bleef na voltooiing ervan nog lang herzien en perfectioneren tot een voor hem aanvaardbaar hoog niveau. Het Tweede kwartet in a klein is een mooi voorbeeld van Brahms op zijn best: Het eerste deel een stormachtige drama Beethoven waardig, een stralende elegante lyriek in het tweede deel en een vurig Hongaarse finale.

www.babylonquartet.com

Reacties zijn afgesloten.