zondag 30 oktober 2016 – 15.00 uur

VIOOL EN PIANO
“French Poem”
Ksenia Beltiukova – viool
Marina Romeyko – piano
presentatie van nieuwe CD met beroemde werken van Chausson, Debussy en Franck

Ksenia Beltiukova & Marina Romeyko

Ksenia Beltiukova en Marina Romeyko

Op zondag 30 oktober om 15.00 uur zijn twee musiciennes uit Minsk te gast in ’t Mosterdzaadje. Het zijn de violiste Ksenia Beltiukova en de pianiste Marina Romeyko. Hun concert staat in het teken van de CD “Frans Gedicht” die gepresenteerd gaat worden. Beroemde stukken van Franse componisten waarvan op het programma Le Tombeau de Couperin van Ravel voor piano solo en de Sonate in A van Cesar Franck voor viool en piano.

Ksenia studeerde in Amsterdam en won vele prijzen. Zij ging terug naar Minsk waar zij als violiste werkt en les geeft. Ook Marina studeerde in het buitenland en wel in Wenen. Nu zijn zij collega’s aan de Muziek academie in Minsk en treden zij veelvuldig als duo op in Wit-Rusland.

Maurice Ravel componeerde Le Tombeau de Couperin tussen 1914 en 1917. Het was Eerste Wereldoorlog en hij droeg de muziek op aan gesneuvelde vrienden en familieleden. Zijn moeder, bij wie hij toen woonde, overlijdt in 1917. Ravel wilde zelf ook in militaire dienst maar hij was onder de maat. Uiteindelijk werd hij als vrijwilliger bij de verpleging aangesteld. De Tombeau de Couperin is muziek als een gedenkteken. Ook huldigt hij de Franse Barok van François Couperin. Het is geen somber stuk muziek, eerder luchthartig. Ravel verklaarde toen daar kritiek op kwam: “De dood is verdrietig genoeg, in hun eeuwige stilte.”
De eerste uitvoering van de oorspronkelijke piano versie werd gespeeld op 11 april 1919 door Marguerite Long, weduwe van Joseph de Marliave, in de Salle Gaveau in Parijs.

De Sonate in A van César Franck is ook gedenk muziek, maar dan voor de bruiloft van de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Hij schreef het in 1886 voor de toen 31 jarige meesterviolist. Deze hield het 40 jaar in zijn repertoire en de Sonate in A is nog steeds een van de mooiste sonates voor viool en piano ooit geschreven.

Reacties zijn afgesloten.