vrijdag 14 oktober 2016 – 20.00 uur

SCANDINAVISCH PIANORECITAL
Sophie Patey
Ilari Kaila’s Suite (première); J.S. Bach; Händel; J. Brahms
Hoe componisten uit Romantiek en Hedendaags zich lieten inspireren door de Barok

Première van Suite van Finse componist Ilari Kaila door pianiste Sophie Patey

Sophie Patey

Op vrijdag 14 oktober om 20.00 uur is de Franse pianiste Sophie Patey te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij opent met J.S. Bach (Engels Suite Nr. 2), Ilari Kaila (Toccata [2004] en de Suite [2016] die zijn première beleeft). Na de pauze G.F. Händel (Aria en variaties) en J. Brahms (Variaties en Fuga op het thema van Händel).

De loopbaan van de Franse pianiste Sophie Patey is zó veel omvattend dat het wel op een boekwerk lijkt. Sinds haar debuut als 17 jarige voerde de muziek haar over de hele wereld. Haar doctoraal behaalde ze cum laude in New York. Zij wordt alom geprezen voor haar spel en werkt behalve als solist ook samen met gerenommeerde musici, dirigenten en componisten. Ze behaalde veel prijzen en speelt als soliste wereldwijd met befaamde orkesten. Eerder al trad ze met groot succes in ’t Mosterdzaadje op.

Ze opent met de Engelse Suite van Bach die hij tussen 1720 en 1722 schreef. De Toccata van de Finse componist Ilari Kaila. Deze piano suite, geschreven in 2004, is eerbetoon aan Bach Rameau en Händel. De Suite is nog helemaal nieuw en dit jaar geschreven. Ilari Kaila woont in New York hoewel hij op dit moment in Hong Kong lesgeeft. Ilari kreeg zijn opleiding aan de Sibelius Academie en studeerde verder in New York aan de State University. Hij werd docent aan de Columbia Universiteit. Zijn muziek wordt in Finland veel uitgevoerd. Maar in ’t Mosterdzaadje zal het zijn primeur zijn.

De Suite in B flat major HWV 434 van G.F. Händel verscheen in Londen in 1733. Het omvat een prelude, sonate en aria met vijf variaties.

Johannes Brahms liet zich door de aria van Händel inspireren en publiceerde zijnVariaties en Fuga op het thema van Händel Op. 24 in 1861. Hij droeg dit stuk op aan Clara Schumann, die het als een verjaardagscadeau ontving. Brahms combineerde Barok en Romantiek. Er zit een slaapliedje in, een Hongaarse dans, een Sarabande, Gigue, Siciliana en een Canon. De variaties worden afgesloten met een grote fuga.

Reacties zijn afgesloten.