vrijdag 7 oktober 2016 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Sergey Smirnov
Johann Sebastian Bach, Philip Glass en Arvo Pärt

Sergey Smirnov verklaart zijn liefde aan Philip Glass

Sergey Smirnov

Sergey Smirnov zal op vrijdag 7 oktober om 20.00 uur een pianorecital verzorgen waarin hij bewerkingen speelt van Bach (Busoni), Philip Glass (muziek van de film “The Hours”) en Arvo Pärt (Für Alina).

Sergey Smirnov (Minsk) weet met zijn spel een onnavolgbare sfeer van aandacht en luistergenot te creëren. Dit recital gaat hij op een heel persoonlijke toer. Hij opent sterk met de Chaconne van Bach voor viool solo die door Busoni bewerkt werkt voor piano. Smirnov vindt de bewerking voor piano solo zeer geslaagd. Nog beter dan het origineel voor viool. Busoni, zegt hij, is er in geslaagd de grootsheid van het origineel te overstijgen zonder iets af te doen aan Bachs compositie.

Vervolgens gaat Smirnov een bewerking spelen van de cyclus van stukken die Philip Glass oorspronkelijk schreef voor orkest en de soundtrack was van de film “The Hours”. Deze Amerikaanse componist wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muziek schrijvers van de late 20ste eeuw. Typerend voor Glass is de voortdurende herhaling en langzame veranderingen in het thema. De muziek past perfect bij de stemming van de film, maar kan heel goed ook zonder de beelden beluisterd. De arrangeur Michael Riesman is in staat geweest om er cyclus van te maken die uitgegroeid is tot een van de meest emotionele stukken muziek die Philip Glass ooit schreef. Sergey Smirnov houdt van de film uit 2002 met in de hoofdrol Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore. En voor de liefde die hij heeft voor de soundtrack zal hij het publiek overtuigen.

  Pianist Sergey Smirnov is geboren in Minsk, Wit-Rusland, in 1980. Hij voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk. In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Tussen 1990 en 2016 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Ukraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov, Shostakovich en Gershwin met diverse kamer- en symfonieorkesten. Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk). Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).
www.sergeysmirnov.nl

Reacties zijn afgesloten.