2e Kerstdag
PIANORECITAL
Erwin Weerstra
Mozart, Beethoven, Liszt, Debussy en Ravel
Pianorecital op Tweede Kerstdag

Op Tweede Kerstdag 26 december om 15.00 uur schittert een nieuwe ster in ’t Mosterdzaadje. De jonge veelbelovende pianist Erwin Rommert Weerstra die een programma samenstelde met werken van Mozart, Beethoven, Liszt, Debussy en Ravel. Na zijn cum laude afstuderen voor zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium en zijn masterclasses die hij ontving van gerenommeerde musici in Europa heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een virtuoos en in muzikaal opzicht excellerend pianist. Zijn concerten worden zonder uitzondering met groot enthousiasme ontvangen.
Het concert wordt geopend met het Rondo van Mozart, gevolgd door Sonate ‘Les Adieux”van Beethoven. Deze sonate heeft als thema vriendschap. De vriend die hier afscheid neemt, is Beethoven’s hoogbegaafde leerling aartshertog Rudolf von Österreich die in mei 1809 door het binnenrukken van Napoleons troepen in Wenen gedwongen werd met het keizerlijk hof naar Boedapest te vluchten. Nadat de Fransen na het sluiten van vrede weer vertrokken waren, keerde het hof aan het begin van 1810 weer naar Wenen terug. Dit afscheid, de afwezigheid en het gelukkige weerzien heeft Beethoven in deze sonate geschilderd. Beethoven schreef deze sonate in 1809 en 1810, gedeeltelijk onder het krijgsrumoer en kanongebulder van de gevechten om Wenen.
Van Franz Liszt wordt Sposalizio uitgevoerd. De muziek is geïnspireerd door een beroemd schilderij van Raphael “Lo Sposalizio delle Virgine” (de bruiloft van de Maagd), tegenwoordig aanwezig in de Brera te Milaan. Liszt stond erop dat een afbeelding van dit schilderij van Raphael altijd bij de muziek van Sposalizio werd afgedrukt. Sposalizio is een rustig, lyrisch stuk waarbij het gebruik van noten buiten de hoofdharmonie opvalt, hierin was Liszt zijn tijd ver vooruit. De arpeggio’s aan het begin verbeelden de binnenkomst van de bruid Maria.
In Estampes van Debussy gaat het om uitgesproken impressionistische beelden van respectievelijk het Verre Oosten (Pagodes), het Moorse Spanje (Soirée dans Grenade) en een mysterieus in regensluiers gehulde tuin in Parijs (Jardins sous la pluie) In een 3 september 1903 gedateerde brief schreef Debussy onder andere aan een vriend: “Wanneer je jezelf de reiskosten niet kunt veroorloven is het goed om dit met je verbeelding te compenseren.” Het zou echter onjuist zijn om de drie deeltjes te beschouwen als beschrijvende toonschilderingen; in feite vertegenwoordigen ze inwendige landschappen tijdens een denkbeeldige reis in gedachten.
Het concert eindigt op een feestelijk bal aan een keizerlijk hof in 1855 met La Valsevan Ravel. Ravel wilde graag een eerbetoon schrijven aan Wenen, de Weense wals en Johann Strauss II. Ravel was bijzonder gecharmeerd van het wals ritme, hij schreef La Valse in eerste instantie als orkestwerk. Later maakte Ravel een versie voor 2 piano’s. Ook maakte hij een versie voor 1 piano, deze laatste versie die u vandaag hoort, wordt zeer zelden uitgevoerd vanwege de extreem hoge moeilijkheidsgraad. In een brief aan een vriend geeft Ravel over La Valse de volgende toelichting: Er is een feestelijk bal dat zich af speelt aan een keizerlijk hof in 1855. Vanuit dichte mist verschijnen dansende paren, ze verdwijnen weer in de mist en andere dansende paren komen tevoorschijn. De mist wordt langzaam dunner, de dansende paren worden geleidelijk aan duidelijker zichtbaar.
Erwin Rommert Weerstra behaalde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2009 het Bachelor Diploma Piano gevolgd door een cum-laude Masterdiploma Klassiek Solo Piano in 2011. Sinds zijn afstuderen heeft Erwin door Europa gereisd en heeft hij een aantal jaren masterclasses en lessen bij gerenommeerde musici gevolgd om zijn spel te verdiepen Zo heeft hij onder anderen les gehad van Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Pierre Reach, Juan Lago, Luiz de Moura Castro, Vladik Bronevetzky, Cyprien Katsaris, Edith Fisher, Ralph van Raat, Håkon Austbø, Geoffrey Douglas Madge en last but not least Mikhail Petukhov. Deze intense periode is sinds begin 2015 in een andere fase gekomen, door alle aanwijzingen en technieken die Erwin in de afgelopen jaren aangereikt heeft gekregen, heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een virtuoos en in muzikaal opzicht excellerend pianist. De concerten die hij gegeven heeft, zijn zonder uitzondering zeer enthousiast ontvangen. In november 2014 behaalde Erwin de eerste prijs bij het Leopold Godowsky in memoriam concours te Warschau, Polen. In mei 2015 behaalde Erwin bij het 17e Concours International de Piano d’Ile-de-France concours in Maisons-Lafitte, Frankrijk, de J-F. Neuburger speciale prijs voor de beste uitvoering van de voor dit concours geschreven compositie. In 2015 is Erwin lid geworden van de Young Piano Masters Society (YPM). Het doel van de YPM is om jonge, veelbelovende pianisten die in het bezit zijn van een master-diploma, te ondersteunen bij het opbouwen van hun carrière. www.youngpianomasters.com Ook is Erwin lid geworden van de Société des Musiciens Extraordinaires, een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van moderne klassieke muziek. www.somextro.com Afgelopen september ontving Erwin de eervolle uitnodiging van Mikhail Petukhov, professor aan het Tchaikovsky Staats Conservatorium te Moskou om in december 2015 in Moskou drie solo-recitals te geven. Deze recitals zijn met groot enthousiasme ontvangen.