zondag 29 januari 2017 – 15.00 uur

PIANORECITAL
“De Wit-Russische Ziel”
Nikita Beltiukov
Sergey en Nikita Beltiukov, Tsjaikovski en Rachmaninov

De Wit-Russische ziel

Nikita Beltiukov

Op zondag 29 januari om 15.00 uur treedt de Wit-Russische pianist en componist Nikita Beltiukov op. Zijn programma ‘De Wit-Russische ziel’ omvat werken van zijn vader Sergey Beltiukov en hemzelf. Tevens het ontroerend mooie, door hem gearrangeerde koorwerk The Legend van Tsjaikovski en liederen van Rachmaninov.

Nikita Beltiukov (Minsk 1990) is de jongste telg uit de in ’t Mosterdzaadje wel bekende muzikale familie Beltiukov. Nikita behoort tot een nieuwe generatie musici die breed getalenteerd zijn: Klassiek opgeleid voor componist en piano, maakte hij daarnaast een ontwikkeling als zanger en gitarist in de popmuziek. Hij behoort tot de musici die tevens teruggrijpen op een oude traditie van improviseren en componeren. Daarbij ook gebruik makend van bestaande thema’s in de muziek. Zoals Liszt de liederen van Schubert bewerkte, maakte Nikita van het a capella koorwerk De Legende van Tsjaikovski een pianosolo arrangement. Nikita kent als heen ander de koorwerken omdat hij in zijn studie ook leerde voor koordirigent. Het werk van Tsjaikovski ging bij de opening in 1891 van de Carnegie Hall in New York in première en werd direct een klassieke hit.

De liederen van Rachmaninov die Nikita voor pianosolo arrangeerde zijn lyrisch van karakter. De ingetogen stijl van deze muziek past ook wel bij de titels van de liederen. Met deze muziek is het ook even bijkomen van de nogal heftige één-delige Sonata die Sergey Beltiukov in 1989 schreef. Aanleiding van deze muziek was een nogal dramatische gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog die lang in de doofpot zat maar waar de mensen wél van wisten. Heel anders van karakter zijn de Sprookjes voor Mathilde die Sergey Beltiukov schreef. Het net nieuw uitgegeven album waarin sprookjes van Andersen zijn verklankt, zoals De prinses op de erwt en De Sneeuwkoningin wordt voor verkoop meegenomen.

Nikita voert ook van een andere jonge Wit-Russische componist een stuk uit. Alexy Pilatov (1989) componeerde het leven in de kleuren Geel, Zwart en Wit.

Reacties zijn afgesloten.