vrijdag 27 januari 2017 – 20.00 uur

SAXOFOON EN PIANO
“Rendez-vous Russe”
Eva van Grinsven – saxofoon
Helena Basilova – piano
Prokofiev en Rachmaninov

‘Rendez-vous Russe’ het concert van Eva van Grinsven en Helena Basilova

Eva van Grinsven en Helena Basilova

Twee kopstukken uit de Nederlandse muziekwereld zijn de saxofoniste Eva van Grinsven en de pianiste Helena Basilova. Op vrijdag 27 januari om 20.00 uur is dit duo in ’t Mosterdzaadje te gast. Het programma “Rendez-Vous Russe” omvat werk van Skriabin, Prokofiev, Smirnov en Rachmaninov.

Na hun succesvolle live-debuut voor Radio 4 besloten de saxofoniste Eva van Grinsven en de pianiste Helena Basilova als duo vaker op te treden. Niet alleen de sterke muzikale klik die ze hadden, ook deelden ze de liefde voor Russische muziek. Intussen traden ze al vele malen samen op en maakten ze een concert reis naar Denemarken. Hun cd ‘Rendez-vous Russe’ werd in de kranten en vakbladen met grote lof ontvangen.

Eva van Grinsven weet met haar saxofoon een breed palet aan kleuren te voorschijn te krijgen. Haar innemende podiumpresentatie en vreugde bij het spelen heeft alom de harten van het publiek veroverd. Bij haar staat, in welk verband zij ook speelt, het verhaal achter de noten centraal. Zij won in kamermuziek verband (Sax & Stix en het Berlage Saxophone Quartet) de meest prestigieuze prijzen.

Helena Basilova is afgelopen jaar als vakdocent piano werkzaam bij het ArtEz Conservatorium. Eerder werkte ze al aan de conservatoria in Amsterdam en New York waar zij de leiding had over het jonge talent. Haar pianospel was te horen in alle grote zalen over de hele wereld. Zij won talrijke prijzen en beurzen. Door haar cd met het werk van Leos Janáček en de talrijke concerten wereldwijd laat ze overal het publiek kennismaken met deze Tsjechische componist. Hetzelfde gebeurde met haar cd die ze uitbracht voor de 100 jarige sterfdag van Scriabin. De verbinding die zij weet te leggen met de componist en het publiek is zeer bijzonder. Nu is voor haar de tijd gekomen het werk van haar eigen vader, Alexander Basilov uit te geven en op cd vast te leggen. Een grotere verbinding kan bijna niet.

Reacties zijn afgesloten.