zondag 22 januari 2017 – 15.00 uur

HOOGTEPUNTEN UIT DE MOOISTE OPERA’S
Amanda Key & Meneka Senn – sopraan
Leon van Liere – tenor
Thijn Vermeulen – piano
Mozart’s ‘Die Zauberflöte’ en
aria’s en duetten uit Verdi’s ‘Rigoletto’

Opera Gala in ‘t Mosterdzaadje

B.O.O.M.!

Het concert dat B.O.O.M.! of te wel: Bold Opera On the Move in ’t Mosterdzaadje komt verzorgen op zondag 22 januari om 15.00 uur bevat scènes uit Mozart’s Die Zauberflötegevolgd door een opera gala met muziek van Handel, Haydn, Verdi en  Puccini.
Aan dit concert werken mee:
Leon van Liere – Tamino
Meneka Senn – Papagena/Pamina
Amanda Key – Königin der Nacht / Erste Dame
Berend Eijkhout – Papageno
Thijn Vermeulen – Piano

B.O.O.M! Bold Opera On the Move bestaat uit een internationale cast van jonge operazangers en pianisten. Het operacollectief voert kortere versies van bestaande populaire opera’s uit in een kleinere formatie. Dit resulteert in frisse en toegankelijke muziektheatervoorstellingen, die op alle mogelijk denkbare locaties gespeeld kunnen worden. Niet alleen in theaters en concertzalen, maar juist ook in huiskamers, op scholen, in bejaardenhuizen, kerken, op festivals en in de buitenlucht. Doel is om op deze wijze opera dichterbij het publiek te brengen. Interessant voor zowel de operaliefhebber, als voor hen die nog onbekend zijn met het genre.

Dit seizoen speelt B.O.O.M! Die Zauberflöte On the Move. In deze voorstelling wordt Mozart’s beroemde opera gereduceerd tot de kern en uitgevoerd in slechts 90 minuten door 6 zangers en een pianist. Regisseur en dirigent Timothy Nelson, in het verleden onder meer verbonden aan Operadagen Rotterdam, de voormalige Opera Studio en English National Touring Company, over zijn concept:
  “Gedurende zijn korte carrière wist Mozart dat opera over meer kon gaan dan alleen kostuums, decor en special effects. Met name deze laatsten werden veel gebruikt in zijn tijd. Mozart’s opera’s laten ons zien dat hij geloofde dat je met opera echt het verhaal van mensen kan vertellen. Over hun levens en hun kansen om hun leven te veranderen en te verbeteren. In het laatste jaar van zijn korte leven schreef hij twee opera’s, die gezien kunnen worden als zijn testament voor de mensheid: La Clemenzo di Tito en Die Zauberflöte. Voor beide opera’s koos hij een oude vorm, maar vulde die vorm met ‘nieuwe wijn’. De ‘nieuwe wijn’ die hij toevoegde, was het idee dat de mens het potentieel heeft om te vergeven en vergeven te worden. Vergeving, niet omdat de mens noodzakelijkerwijs iets gedaan heeft om dit te verdienen, maar vergeving gewoon omdat men bestaat. Omdat de mensheid klein is en fragiel, en omdat men eerlijk kan zijn. In deze nieuwe productie van Zauberflöte proberen we deze waarden te laten zien. Vertellen we het fantastische verhaal en thema: dat de mensheid verlost kan worden. Dit drukken we uit met de meest eenvoudig mogelijke middelen: met het menselijke lichaam, de stem en met oprechte expressie. Dit maakt deze productie uniek en vernieuwend. Jonge zangers, On the Move, creëren de volgende stap, het volgende hoofdstuk in Mozart’s fantastische werk en in het verhaal van Die Zauberflöte. Bold Opera On the Move is precies wat het zegt dat het is. Er zijn tegenwoordig behoorlijk veel middelen nodig om een opera te maken. Ik dring er bij u op aan om dit gezelschap te steunen en te blijven steunen in de toekomst.”

Vanuit het idee om ook weer een familievoorstelling te produceren, naast de lopende voorstelling, ontstond bij het artistiek team van B.O.O.M! het idee om een remake van de populaire kinderopera voorstelling De Toverfluit van Frank Groothof, onder meer bekend van Sesamstraat en zijn kindervoorstellingen, te produceren. Frank Groothof zelf bleek erg enthousiast over dit idee en gaf aan de regie van de voorstelling op zich te zullen nemen. De Toverfluit zal, bij voldoende financiële middelen, in première gaan in mei 2017 en zal een jaar lang spelen.

Reacties zijn afgesloten.