vrijdag 20 januari 2017 – 20.00 uur

ARCADIË TRIO
Henriëtte Wirth – piano
Steven Geraads – klarinet
Timothée Busch – cello
Glinka, Rota, Brahms

Romantisch concert van het Arcadië Trio

Het Arcadië Trio

Op vrijdag 20 januari om 20:00 speelt het Arcadië Trio een klassiek concert in ’t Mosterdzaadje te Santpoort-Noord. Het Arcadië Trio bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. Op het programma staan trio’s van Brahms, Glinka en Tajčević. De leden van het Arcadië Trio leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Daar specialiseerden zij zich in het romantische repertoire. Samen gaven zij concerten in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Brussel. In 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Dit jaar maakten zij een concertreis naar Spanje.

Glinka was pas midden twintig toen hij zijn hier gespeelde Trio Pathétique componeerde. Het werk is nog steeds een goed bewaard geheim in het kamermuziekrepertoire. Aan zijn romantische inborst lag het niet. Zo krabbelde hij in de partituur: “Ik ken de liefde slechts door de pijn die het veroorzaakt.” Geen wonder dat elke noot lijkt doordrenkt van intens liefdesverdriet. En Brahms? Zijn melancholische Klarinettrio op. 114 zit boordevol pure poëzie en levenswijsheid. Alle adolescentenromantiek voorbij lijkt Brahms’ Trio afkomstig uit een vervlogen Arcadië.  Minstens zo enerverend zijn de zeven Balkandansen van de Servische componist Marko Tajčević. Opzwepende ritmes en melancholische melodieën, passend bij de uitgestrekte steppe, nemen je mee in een muzikale rondreis over de Balkan.

Steven Geraads studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Celeste Zewald en Hein Wiedijk. Tijdens zijn studie maakte hij onder andere deel uit van het Nederlands Studenten Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest en het J.Pz. Sweelinck Orkest te Amsterdam. Steven volgde masterclasses bij onder meer Karl Leister, Wenzel Fuchs, Vicent Alberola, Miguel Espejo en Arno Piters. Het afgelopen jaren remplaçeerde Steven regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, onder leiding van dirigenten als Mariss Jansons, Daniele Gatti en Eliahu Inbal. Hij is erg actief in de kamermuziek en maakt naast het Arcadië Trio tevens deel uit van Trio Trajectum en vormt een duo met pianiste Henriëtte Wirth.

De Franse cellist Timothée Busch behaalde in 2009 zijn Master of Music, behorende tot de klas van Timora Rosler en Ran Varon op het Utrechts Conservatorium. Afgelopen jaren gaf hij concerten in onder anderen Frankrijk, Duitsland, België en Nederland met onder andere het Arcadië trio, het Rietveld kwartet, het Duo Ponticello en het Busan Ensemble. Met enige regelmaat remplaçeert Timothée in het Gelders Orkest en bij het Nederlands Begeleidings Orkest. Ook is hij lid van het Ciconia Consort. Verder nam hij deel aan festivals in Zweden en Duitsland en volgde hij masterclasses bij onder andere Rafael Wallfish, Torleif Thedéen, Daniel Müller-Schott, Gustav Rivinius en Leonid Gorokhov.

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht bij Klára Würtz en Paolo Giacometti, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Herman Stinders. Momenteel studeert zij fortepiano bij Bart van Oort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2014, het C.P.E. Bach-jaar, soleerde zij in een klavecimbelconcert van deze componist onder leiding van Barthold Kuijken. Tevens richtte zij dat jaar een barokorkest in Brussel op, Ars Mirabilis. Naast haar studie is Henriëtte sinds 2007 als pianodocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht.

Reacties zijn afgesloten.