zondag 15 januari 2017 – 15.00 uur

EISLER TRIO
‘In diesem Lande, und in dieser Zeit’
Bauwien van der Meer – sopraan
Annedee Jaeger – gitaar
Joris van Haaften – cello
Hanns Eisler, Kurt Weill, Heitor Villa-Lobos, Laurindo Almeida

Eisler Trio gefascineerd door de muziek van Hanns Eisler

Het Eisler Trio
foto: Marianne Van der Spek

Het Eisler Trio speelt op zondag 15 januari om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje stukken van Kurt Weill, Heitor Villa-Lobos, Laurindo Almeida en, natuurlijk, Hanns Eisler. Vers van de pers is hun nieuwe cd: In diesem Lande und in dieser Zeit, uitgekomen in december. Op het programma uiteraard stukken van deze nieuwe cd.

Het Eisler Trio werd opgericht in 2011 vanuit een gedeelde fascinatie voor de muziek van Hanns Eisler. Zijn leven had een dramatisch verloop en meerdere malen werd hij het slachtoffer van grote politieke omwentelingen, waardoor ook zijn muziek lang ondergewaardeerd is gebleven. Weliswaar lijkt zijn muziek aan een voorzichtige herwaardering te zijn begonnen, maar Hanns Eisler verdient veel beter! Zijn muziek is kernachtig en geeft vaak bij eerste beluistering niet al zijn geheimen prijs. In tweede instantie ontvouwt zich een grote muzikale rijkdom. Wij omlijsten Eislers muziek met muziek van tijdgenoten, waardoor een verrassend muzikaal beeld ontstaat van de periode tussen ca. 1925 en 1945, bezien vanuit Europa en Zuid-Amerika.

Duitse en Braziliaanse componisten maakten in dezelfde periode totaal verschillende muziek. In de Duitse muziek domineert de maatschappijkritiek en is het naderende onheil volop voelbaar. In de Braziliaanse muziek is vooral lofzang op natuur en folklore te horen. Het interessante is dat er, ondanks dit contrast, grote maatschappelijke en politieke parallellen waren. En bij nadere beschouwing zijn er ook muzikaal mooie kruisverbanden te vinden: Villa-Lobos liet zich bijvoorbeeld inspireren door de muziek van Bach, terwijl Weill en Eisler invloeden van populaire muziek uit (Zuid-) Amerika opnamen in hun composities.

De ongebruikelijke combinatie van het trio: stem, gitaar en cello, vindt aansluiting bij beide werelden. Omdat er voor de bezetting geen muziek gecomponeerd is, zijn vrijwel alle stukken die op het repertoire staan door het trio zelf gearrangeerd.

Bauwien van der Meer zong als soliste onder meer in het Brahms Requiem, onder leiding van Ed Spanjaard, met de Philharmonie Zuidnederland. Ook zong ze de titelrol uit Richard Ayres opera: The Cricket Recovers op het Holland Festival 2011, in een regie van Pierre Audi met het Asko/Schoenberg en Mrs. Coyle in Britten’s Owen Wingrave. In januari 2015 maakte zij haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Madame Cortese in een bewerking tot familievoorstelling van Il Viaggio a Reims van Rossini: Reimsreisje.

Annedee Jaeger studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Theo Krumeich. Sinds 1993 is Annedee Jaeger actief als uitvoerend musicus in verschillende ensembles en projecten waarbij zij de weg van het klassieke repertoire is blijven volgen. Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus is Annedee Jaeger als docent verbonden aan het muziekcollectief Fulco de Minstreel in IJsselstein en heeft zij een eigen lespraktijk.

Joris van Haaften studeerde cello aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg, waar hij in 2002 zijn tweede fase diploma behaalde. Daarnaast rondde hij in Delft zijn studie bouwkunde af. Sindsdien combineert hij beide disciplines. Als cellist treedt hij op in verschillende ensembles, waarbij hij zowel de moderne als de barokcello bespeelt. Ook treedt hij op met de violoncello piccolo.

Reacties zijn afgesloten.