vrijdag 6 januari 2017 – 20.00 uur

Nieuwjaarsconcert

SCHUBERT & CHOPIN deel I
James Lisney – piano
Chopin Nocturnes opus 9 en 15
Schubert Sonata in a (D 537) en in A (D959)

Nieuwjaarsconcerten met James Lisney Chopin en Schubert

James Lisney

Op vrijdag 6 januari om 20.00 uur komt de Londense pianist James Lisney naar ’t Mosterdzaadje om het nieuwe jaar met wel heel mooie muziek te beginnen. Nocturnes van Chopin en sonates van Schubert. Muziek als balsem op de ziel. Dezelfde pianist vervolgt op zondag 8 januari om 15.00 uur dit programma met het eveneens Chopin en Schubert. Impromptus en sonate (Schubert) en Nocturne en Impromptus (Chopin).

James Lisney is sinds zijn ontdekking van ’t Mosterdzaadje regelmatig te gast. Hij heeft het kleine concertzaaltje in zijn hart gesloten en is verknocht geraakt aan de intieme sfeer van musiceren. Hij is gewend op grote podia ver van publiek af te zitten. Deze ervaring van ‘bijna bij het publiek op schoot’ koestert hij en heeft er een hele reis voor over om in Santpoort te spelen. Zijn spel wordt alom geprezen in de internationale pers. Er zijn vele cd’s van hem in de handel en loopt toch niet naast zijn schoenen van verbeelding. Hij weet met zijn innemende verhalen vol humor het publiek helemaal in te pakken en met zijn transparante, gevoelige en virtuoze spel een onuitwisbare indruk achter te laten. Het is een belevenis hem aan het werk te zien.

For the past three decades, Lisney has established a reputation as a distinguished Schubertian through his recordings and regular sonata cycles performed throughout Europe and the United States. He is currently performing a Schubert Sonata Cycle at the Gewandhaus in Leipzig, in Oxford – and he will be the first pianist to perform the integrale in Mumbai. For Lisney, the music of Schubert provides endless interest with its fusion of lyricism, poetry and drama – and he has explored much more than the piano music, having enjoyed exciting collaborations with some of Europe’s finest singers and chamber musicians, including Dame Emma Kirkby, Lorna Anderson, James Gilchrist and Maarten Koningsberger.

In addition, his reputation as an interpreter of Chopin’s piano music involves the pedagogic heritage or his celebrated teacher Phyllis Sellick. She studied in Paris in the 1930s with Isidore Phillip, who studied with George Mathias – one of the most significant pupil’s of Chopin – and James feels that much of what he was taught was central to Chopin’s philosophy as a musician, pianist and human being. In 2016 James celebrated fifty years at the keyboard with performances of the complete Chopin Nocturnes in France. The experience of presenting the entire oeuvre has given Lisney renewed respect for Chopin’s genius and he has found that Schubert and Chopin’s music complement each other perfectly.

A thoughtful and perceptive Schubertian Gramophone Magazine

“Lisney impressed with his clarity of sound and his ability to elucidate the shape of the music and to stand back a little from it as if in modest deference …. exquisitely controlled performances.” The Times (Chopin recital at Wigmore Hall, London)

Reacties zijn afgesloten.