zondag 6 januari 2019 – 15.00 uur

BEETHOVEN
Patrick Hopper – piano
Drie Sonates opus 31

Met Beethoven het nieuwe jaar in

Patrick Hopper

Het nieuwe jaar gaat muzikaal van start met de pianist Patrick Hopper die op zondag 6 januari om 15.00 uur de drie sonates opus 31 van Ludwig van Beethoven gaat uitvoeren.

De drie pianosonates, nr. 16, 17 en 18 samen Opus 31, zijn in vele opzichten bijzonder binnen het oeuvre van Beethoven. Hij schijnt tegen zijn leerling Carl Czerny te hebben gezegd dat hij geenszins tevreden was met zijn composities tot dan aan toe, en dat hij van plan was om nieuwe wegen in te slaan. Dat kunnen wij goed merken in deze stukken.

De sonates zijn ontstaan in 1801 tijdens zijn verblijf van een half jaar in het stadje Heiligenstadt. Daar schreef hij de bekende brief aan zijn broers waarin hij melding maakt van zijn wanhoop omtrent het verlies van zijn gehoor. Tot hoever deze wanhoop terug te horen is in de muziek is natuurlijk een kwestie van persoonlijke interpretatie. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand die het toenemende isolement van het verlies van een zintuig ervaart, een intens innerlijk leven gaat ontwikkelen. De pianosonates zijn bij uitstek het muzikale dagboek van Beethoven.

Wat Opus 31 zo interessant maakt als groep is dat de drie sonates volledig contrasteren met elkaar. Het is niet allemaal kommer en kwel zoals je misschien zou verwachten, maar er zit veel speelse humor, warmte, bezinning en tomeloos enthousiasme in. Eigenlijk komt het hele scala aan emoties voorbij.

Er wordt volop geëxperimenteerd met vorm en expressie. Beethoven zet de luisteraar weleens op het verkeerde been en op sommige momenten lapt hij alle conventies aan zijn laars. Zo heeft de derde sonate niet één langzaam deel en bovendien een Scherzo én een Menuet (tot die tijd was dit ‘not done’!).

Door deze drie sonates achter elkaar te beluisteren krijgen we een fascinerend kijkje in de keuken van een componist die een enorme invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de Westerse muziek. Patrick Hopper is een graag geziene gast in ’t Mosterdzaadje. Behalve een geweldig musicus is hij ook al heel lang de webmaster van ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.