Piazzolla en liefdesliederen uit de Barok

Beste mensen,

Twee concerten met musici van de bovenste plank. Dan vragen mensen na afloop van zo’n concert: ‘Hoe kóm je toch aan al die goeie muzikanten?’ Maar daar doe ik niets aan, die komen gewoon zélf graag in ’t Mosterdzaadje optreden. Zaterdagmiddag drie top musici met de Vier Jaargetijden van Piazzolla. Dus óók het voorjaar, daar hebben we allemaal wel zin in. Zondagmiddag liefdesliederen uit de 17e eeuw. ‘Deze liefdesliedjes spreken onmiddellijk aan en staan veel dichter bij de moderne singer-songwriters dan we denken!’, aldus Iris Bouman die met haar prachtige stem op de luit wordt begeleid.

De ziel van Piazzolla

Drie topmusici gaan op zaterdag 15 februari om 15.00 uur een concert verzorgen in het teken van de Argentijnse componist Astor Piazzolla en zijn Vier Jaargetijden. Het zijn de violiste Anastasia Kozlova, de saxofonist Vitaly Vatulya en de pianiste Maria Nemtsova.

Ze volgen Piazzolla’s ziel in de ontdekkingstocht langs de bronnen van zijn inspiratie. Een reis vol afwisseling en temperatuur verschillen. Lili Boulanger (‘Nocturne’), Max Bruch (‘Romance’), Ernest Bloch (‘Nigun’), Roberto Molinelli (‘Pictures from New York’).

Astror Piazzolla, beroemd geworden door de tranen van Maxima in het stuk Adios Noniño, is bij velen ook bekend om zijn kroonjuweel: de Vier Jaargetijden. Nu uitgevoerd in de verrassende instrumentale combinatie van viool, saxofoon en piano. Het is het muzikale verhaal over zijn Buenos Aires. Subtiliteit en Latijnse passie gaan hand in hand.

Dit concert brachten zij met groot succes eerder op Soestdijk.

Liefdesliederen uit de 17e eeuw

Op 16 februari om 15.00 uur brengen de alt/mezzosopraan Iris Bouman en luitist Manou Schreiner een intiem programma rondom liefde: het winnen en het verliezen daarvan. In het concert “De singer-songwriters van de 17e eeuw” worden liefdesliederen uit de Barok uitgevoerd. Het waren eigenlijk de singer-song ballads van hun tijd. Vaak in een huiskamer-achtige setting gebracht waarin de muzikale expressie de boventoon voerde. Franse ‘chansons’ van onder andere Le Camus, Boësset en Lully worden afgewisseld met de indringende Italiaanse luitliederen van Caccini en Frescobaldi. En is daar nou niet ineens een écht popliedje? Vanuit verschillende windstreken wordt de liefde bezongen: soms droevig en uitzichtloos, soms opgewekt en vrolijk, en soms zelfs sensueel en verleidend.

‘Het is zonde dat een groot deel van het publiek vandaag de dag bij klassieke muziek voornamelijk aan opera’s of missen denkt. Met dit programma willen we laten zien dat klassieke muziek niet ‘moeilijk’ of ‘ver weg’ hoeft te zijn”zegt Iris Bouman die het publiek meeneemt op een reis die laat zien: barok is nu!

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.