zondag 12 maart 2017 – 15.00 uur

THE SPIRIT OF GAMBO
Sachiyo Hayashi – traverso
Freek Borstlap – viola da gamba
Ivanka Neeleman – viola da gamba
Françoise Oberli – klavecimble
J.PH.Rameau en G.Ph.Telemann

Ongehoord Meesterlijk: Jean Philippe Rameau en Georg Philippe Telemann door The Spirit of Gambo

Freek Borstlap en Ivanka Neeleman
foto: Renske Photography

Op zondag 12 maart om 15.00 uur maakt ’t Mosterdzaadje kennis met het ensemble The Spirit of Gambo dat gespecialiseerd is in de Oude Muziek. Aan dit concert werken mee: Sachiyo Hayashi – traverso, Freek Borstlap – viola da gamba, Ivanka Neeleman – viola da gamba en Françoise Oberli – klavecimbel. In dit programma staat de latere barok centraal van Rameau en Telemann. Uitbundig spelplezier, gedrevenheid en muzikaal vakmanschap zijn volgens de pers de kracht van The Spirit of Gambo. De cd’s van het ensemble worden door de pers wereldwijd met geestdrift ontvangen. Voor de opname van de Consort Music in Four Parts van John Jenkins ontving het ensemble een prestigieuze ‘diapason d’or’.

Sachiyo Hayashi

De componisten, Rameau en Telemann, worden ook vandaag de dag nog gezien als giganten uit de Barok. Overeenkomst tussen de componisten is dat ze beiden operacomponisten waren met daarnaast een uitgebreid repertoire aan kerkelijke muziek. Maar beiden hadden ook een grote liefde voor kamermuziek. Dat de in dit programma gespeelde composities zelden worden uitgevoerd ligt dan ook niet aan de kwaliteit van de muziek of de onbekendheid van de componisten maar aan de in onze dagen bijzondere bezetting. Telemann en Rameau werden beiden in Parijs gezien als grootmeesters. En terecht, want de in dit programma gespeelde muziek is de top van het kamermuziekrepertoire uit de Barok. Zowel Rameau’s Pieces de Clavecin en concerten als Telemann’s Quadri et Nouveaux Quatuors (Parijse Kwartetten) waren in Parijs immense populair. Opmerkelijk is dat zowel Telemann als Rameau alternatieve bezettingen voor hun composities schreven (bij Telemann, cello of altviool i.p.v. viola da gamba, bij Rameau viool i.p.v. viola da gamba). Een teken dat de populariteit van de viola da gamba tanende was.

Ein Lulli wird gerühmt;
Corelli läst sich loben;
Nur Telemann allein
ist übers Lob erhoben
(Johann Matheson, 1740)

Françoise Oberli

The Spirit of Gambo is opgericht met het doel de ensemblemuziek voor en met viola’s da gamba uit te voeren. Het ensemble, in gebruikelijke bezetting, bestaande uit vier viola da gambaspelers, legt zich hoofdzakelijk toe op het uitvoeren van consortmuziek. Consortmuziek is muziek die vooral in Engeland werd gecomponeerd voor (viola da gamba)ensemble tussen grofweg 1550 en 1650. Maar in dit programma staat latere barokmuziek (rond 1740) centraal en worden, naast twee viola’s da gamba andere instrumenten uitgepakt. Op het repertoire staat vooral muziek uit de Renaissance, maar vandaag hoort u barokmuziek. The Spirit of Gambo maakt regelmatig internationale tournees, zoals afgelopen November nog naar Georgië.

Freek Borstlap is artistiek leider van The Spirit of Gambo. Naast zijn internationale carrière als solist, barytonspeler en docent legt hij zich vooral toe op de uitvoering van ensemblemuziek voor viola da gamba. Met The Spirit of Gambo maakte hij vele opnames met consort-muziek, maar ook met Franse en Duitse barokke kamermuziek. De laatste jaren maakte hij met The Spirit of Gambo diverse bekroonde cd’s met de al genoemde muziek van John Jenkins maar ook met muziek van Orlando Gibbons en Christopher Tye.

Ivanka Neeleman studeerde onder anderen viola da gamba bij Wieland Kuijken. Zij is regelmatig te gast bij verschillende orkesten en ensembles voor oude muziek zoals het Vlaamse Capilla Flamenca, Zefiro Torna, Brisk en het Combattimento Consort. Maar vóór alles is zij toegewijd lid van The Spirit of Gambo. Ivanka Neeleman geeft gambales aan de muziekschool in Leiden en is ze leerkracht op een Vrijeschool in Den Haag.

Sachiyo Hayashi behaalde haar diploma voor moderne fluit aan de Nationale Universiteit voor Kunst en Muziek van Tokyo. Zij vervolgde haar studie in Londen aan het Royal College of Music en daarna in Manchester aan het Royal Northern College of Music. Bij beide instituten studeerde zij cum laude af. In 1998 kreeg ze een prestigieuze beurs van de Japanse regering om aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij de gevierde barok-fluitist Barthold Kuijken te gaan studeren. In 2002 behaalde zij hier met lof haar solistendiploma. Sindsdien is zij een veelgevraagde soliste en kamermuziekspeelster.

Françoise Oberli heeft na haar clavecymbelstudie bij Françoise Lengellé in Parijs, in Nederland bij Jacques Ogg haar uitvoerendmusicus diploma behaald. Zij heeft met verschillende ensembles continuo en solo gespeeld. Sinds en paar jaren speelt zij met Ivanka Neeleman en Freek Borstlap in deze samenstelling hebben zij concerten gegeven in Frankrijk en in Nederland.

Reacties zijn afgesloten.