zondag 5 maart 2017 – 15.00 uur

RUSSISCHE ROMANTIEK
Menachem Har-Zahav – piano
Tsjaikovsky, Rachmaninov, Scriabin, Balakirew, Ljapunow

Meesterpianist Menachem Har-Zahav met Russische Romantiek

Menachem Har-Zahav

Menachem Har-Zahav, de meesterpianist uit Duitsland komt op zondag 5 maart om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje zijn nieuwe programma ‘Russische Romantiek’ presenteren. Het wordt een gevarieerde selectie uit het werk van Peter Tsjaikovski, Sergei Rachmaninoff, Alexander Scriabin en Balakirev.

Virtuoos dansend is de Tarantellavan Balakirev, lieflijk en melancholisch de wals en volksdansen (Dumka) van Tsjaikovski. De Tweede Pianosonatevan Rachmaninoff (door Menachem Har-Zahav zelf gearrangeerd voor piano solo) lijkt misschien zware kost. Dat is het technisch gezien zeker voor de pianist. Voor de luisteraar zijn het vooral mooie melodieën waarin veel effecten van klokkengelui en bellen. Vooral het laatste deel van deze sonate is beroemd en geliefd. De intensiteit waarmee Menachen Har-Zahav speelt laat sowieso niemand onberoerd. Ook in ’t Mosterdzaadje heeft hij sinds jaren een grote groep fans opgebouwd.

Menachem Har-Zahav verstaat de kunst in deze Russische muziek zowel de emotionele diepgang als wel de speelse humor te verklanken. “Ik heb geprobeerd om een ​​programma samen te stellen dat veel facetten van de Russische ziel openbaart”. Tchaikovsky (1840-1893) en Rachmaninoff (1873-1943) zijn natuurlijk erg beroemd, iets minder bekend misschien is Alexander Scriabin (1871-1915). Hij was een studiegenoot van Rachmaninoff op het conservatorium van Moskou, waar hij piano en compositie studeerde. Na zijn verhuizing in 1904 naar West-Europa, maakte hij een muzikale triomftocht door Amerika. Mily Balakirev (1836-1910), pianist, componist en dirigent, volgde in eerste instantie het voorbeeld van Chopin en componeerde briljante salonstukken, totdat hij in 1855 naar St. Petersburg vertrok en in contact kwam net Michail Glinka. Deze componist ontwikkelde de Russische nationale stijl waarin de Russische volksmuziek aan de composities ten grondslag lag. Balakirev ging behoren tot de groep componisten die zich daarmee bezig hielden.

De Duitse pers oordeelde over Har-Zahav: “Een perfecte romantische virtuoos, technisch briljant, expressief, verstandig zonder vals sentiment”. “Zijn muzikale zeggingskracht en zijn aan waanzin grenzende technieken maakt deze pianist tot een ster van wereldklasse.” De virtuositeit is voor hem nooit een doel op zich, maar hij gebruikt dat in dienst van de muziek.

Menachem Har-Zahav werkt internationaal als solist met en zonder orkestbegeleiding. Na zijn aanstelling op jonge leeftijd aan een universiteit in de V.S. wilde hij zijn solistencarrière voortzetten en bracht drie jaar in Engeland voor studie door. Nu woont hij in Duitsland en is zijn leven geheel gewijd aan het verzorgen van concerten.
Meer informatie: www.menachem-har-zahav.com

Reacties zijn afgesloten.