vrijdag 3 maart 2017 – 20.00 uur

EBONIT SAXOPHONE QUARTET
Oorlog & Vrede
Simone Müller – sopraan
Dineke Nauta – alt
Johannes Pfeuffer – tenor
Paulina Kukesza – bariton
Ravel, Chamoun, Weinberg, JacobTV, Leo Smit, Grainger

Oorlog en Muziek door het Ebonit Saxophone Quartet

Het Ebonit Saxophone Quartet

Op vrijdag 3 maart om 20.00 uur treedt het inmiddels wel zeer befaamde Ebonit Saxophone Quartet op in ’t Mosterdzaadje. Hun programma omvat werk van componisten die door oorlog zijn beïnvloed. Maurice Ravel (Tombeau de Couperin), Chris Chamoun (War nocturne), Mieczylaw Weinberg (Aria en Quartet nr. 5) Jacob TV (post nucleair winter scenario), Leo Smit (String Quartet) en Percy Grainger (Molly on the shore). Dit concert werd live in Vredenburg opgenomen door NPO voor het programma Avondconcert.

Het Ebonit Saxofoonkwartet, is de afgelopen jaren drie keer in de prijzen gevallen en waren op alle grote podia van Nederland na het winnen van de Dutch Classical Talent 2016/2017. Op het kamermuziek festival in Almere kregen ze de hoofdprijs. Ze ontvingen de juryprijs, de publieksprijs en de Max Jong Talent prijs tijdens de finale van de Storioni Toonzaal Competitie. Onder het label Challenge Classics is er een cd opgenomen met de titel “The last words of Christ” hetgeen een combinatie is van Joseph Haydns “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” en werken uit de 20ste eeuw. Dit programma werd op Goede Vrijdag vorig jaar in ’t Mosterdzaadje uitgevoerd.

Het Ebonit Saxofoonkwartet is een jong, sprankelend ensemble opgericht in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. Het bestaat uit Simone Müller – sopraan, Dineke Nauta – alt, Johannes Pfeuffer – tenor en Paulina Kukesza – bariton. De vier musici uit Polen, Nederland en Duitsland traden op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en daarbuiten, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t  IJ in Amsterdam, De Toonzaal in Den Bosch en Tivoli Vredenburg in Utrecht. Daarnaast verzorgde het kwartet concerten tijdens verschillende gerenommeerde festivals als het World Saxophone Congress in St. Andrews (Schotland), het Grachtenfestival in Amsterdam, het Bach Festival in Dordrecht, de ‘Bachtage’ in Würzburg (Duitsland) en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Het Ebonit Kwartet ontving een eerste prijs in internationale concoursen als het Ottomani Concours in Den Bosch (2012) en het Who’s Next Kamermuziek Concours in Almere (2015), waar het ensemble ook de Brava Kijkersprijs kreeg uitgereikt. Met hun muziekvoorstelling voor kinderen Het strijkkwartet van Meneer Sax toeren ze door het land.

Na samen in de klas van Arno Bornkamp in Amsterdam te hebben gestudeerd werd het kwartet toegelaten tot het Master programma van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) met Marc Danel, Stefan Metz en Sven Arne Tepl. Het kwartet volgde vele masterclasses bij bekende musici als Eberhard Feltz, Peter Cropper, Heime Müller, Gerhard Schulz, Luc-Marie Aguera, Albrecht Mayer, de leden van het Artemis Kwartet, het Franse Habanera Saxofoonkwartet en clair-obscur uit Berlijn.

Reacties zijn afgesloten.