Portugees pianist en Fado zangeres

Beste mensen,

De nog jonge pianist Luís Vaz wist één ding zeker: hij wilde optreden in ’t Mosterdzaadje en het is hem gelukt. Zijn vurig betoog om een plek te krijgen in de agenda, wierp vruchten af en vrijdag gaan we kennismaken met deze ambitieuze en veelbelovende Conservatoriumstudent. En we blijven in Portugese sferen, want zondag is Fadozangeres Maria de Fatima te gast. En zo weinig bezoekers er afgelopen zondag bij het liedrecital waren, zo overladen vol zal het zijn voor de Fado.
Doordat echt álles duurder is geworden hebben we besloten de richtlijn voor de collecte naar €12,50 te verhogen. Én er kan nog tot 24 september gestemd worden op Stichting ’t Mosterdzaadje bij de RABO clubsupport actie 2024. Uw stem is mooi meegenomen!

Luís Vaz

De pianist Luís Vaz is op vrijdag 20 september om 20.00 uur voor de eerste keer in ’t Mosterdzaadje. Zijn programma omvat Franz Liszt (Ballade nr. 2), Robert Schumann (Fantasiestücken op. 12 uit 1835) en van Willem Pijper de Piano Sonate (1936).

Opmerkelijke keuze voor een Portugees om werk van de Nederlandse Pijper te gaan uitvoeren; een niet veel gehoorde sonate. Maar op het conservatorium is Nederlandse muziek ook verplichte kost. Pijpers sonate is daar geliefd. Een lekker compact drie delig stuk. In de Ballade van Liszt kan Luís Vaz zijn virtuositeit laten zien. In de Fantasiestücke van Schumann, op en top romantiek, kan de pianist al zijn gevoelens  kwijt. Uitbundigheid en ingetogenheid wisselen elkaar af.

Luís Vaz groeide op in Portugal. Al jong had hij een grote passie voor muziek en de piano. Gretig nam hij alles tot zich wat er op muziekgebied geboden werd. Zowel nationaal als internationaal werd hij overladen met prijzen. Toen hij 14 jaar was ontving hij de prijs voor de beste Portugese deelnemer aan een prestigieus internationaal pianoconcours. Dat maakte de weg vrij voor zijn debuut op de grote podia. Hij nam deel aan cursussen en masterclasses onder leiding van gerenommeerde pianisten. In 2021 begon zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft een Steinway in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Fado para sempre

Zondag 22 september om 15.00 uur is de fadozangeres Maria de Fátima te gast. Samen met Daniël Raposo (Portugees gitaar) en de gitarist Hans van Gelderen brengen ze het programma ‘Fado para sempre’. (Fado voor altijd)

In Portugal staat Fado voor een manier van leven. De Fado zing je niet, je bént het. Maria de Fátima, is geboren en getogen in de volkswijk Boavista in Lissabon. Ze staat bijna 50 jaar op het podium. Eerst als kindster in Portugal waar zij vanaf haar twaalfde platen opnam. Ze toerde door het land en later door Europa. Zij aan zij zong ze met legendarische artiesten als Amália Rodrigues, Tony de Matos, Camané. In 2016 werd zij voor haar bijdrage aan de Portugese cultuur onderscheiden met de Ordem do Infante D. Henrique.

Maria de Fátima brengt een ode aan het haar niet altijd gemakkelijke leven.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.