maandag 17 april 2017 – 15.00 uur

2e Paasdag

PIANO, ALTVIOOL, KLARINET
Patrick Hopper – piano
Paul Eggen – altviool
Paul Kaiser – klarinet
Max Bruch en Reinecke

Het Bruch Trio

Het Bruch Trio

Op Tweede Paasdag, maandag 17 april om 15.00 uur spelen in ’t Mosterdzaadje de pianist Patrick Hopper, de altviolist Paul Eggen en de klarinettist Paul Kaiser een programma vol lyrische romantiek van Carl Reinecke en Max Bruch. Het Bruch Trio, de naam waaronder de goede vrienden werken, kent een combinatie van klanken die ontdekt werd door Mozart en werd overgenomen door Schumann en Reinecke.

Het werk van Reinecke 1824–1910 behoort tot het vaste repertoire in deze combinatie. De naam van Reinecke is wat in de vergetelheid geraakt maar wordt tegenwoordig steeds vaker genoemd en uitgevoerd. Hij was pianist en componist en leerlingen van hem waren o.a. Albéniz, Grieg, Janáček en Max Bruch. Max Bruch 1838–1920 begon te componeren toen hij nog maar elf jaar oud was. Op veertien-jarige leeftijd schreef hij een strijkkwartet waarmee hij een prijs won. Hij mocht bij niemand minder dan Carl Reinecke in Köln studeren. Hij verdiende later zijn brood vooral als dirigent van koren en orkesten en is als componist vooral bekend voor de drie grote soloconcerten voor strijkinstrument en orkest.

De Acht stukken Op. 83 schreef hij voor zijn zoon Max Felix Bruch die een begaafde klarinettist was. De acht stukken zijn opgedragen aan de Prinses zu Wied. Zij had Bruch gevraagd het Roemeense volkslied als thema te gebruiken. De stukken hebben geen echt verband met elkaar maar toch wel een duidelijke volgorde die in dit concert ook wordt aangehouden. Door het schrijven van Joodse muziek werd het werk van Bruch in de ban gedaan en verdween hij uit de programmaboekjes.

Alle drie de musici studeerden af aan het Koninklijk Conservatorium. Op achtjarige leeftijd is Paul Kaiser begonnen met klarinet spelen. Hij studeerde bij Pierre Woudenberg en heeft daar zijn DM gehaald. Daarna heeft hij bij Hans Colbers aan het Amsterdams conservatorium een post graduate studie gevolgd. Vanaf midden jaren ’90 heeft Paul regelmatig lessen gevolgd bij en meegedaan aan festivals in het buitenland. Docenten waren onder meer Sabine Meyer, Thomas Friedli, James Campbell en Michael Collins. Al tijdens zijn studie is Paul les gaan geven. Hij is verbonden geweest aan meerdere muziekscholen en heeft een privé lespraktijk.

Patrick, die studeerde bij de Letse pianist Naum Grubert, gaf na zijn afstuderen (met onderscheiding) concerten in Engeland, Spanje, Zwitserland, Kroatië en de Verenigde Staten. Hij trad onder andere op met de complete serie études van Chopin en het gehele piano-oeuvre van Schubert. Hij is een veelgevraagd begeleider en geeft regelmatig solorecitals en concerten in kamermuziekverband. Patrick Hopper won het Edith Stein Concours.

Ook Paul Eggen behaalde verschillende prijzen, met name in het FriulAdria Concours (Venetië), in het internationale kamermuziekconcours in Calabrië (eerste prijs) en hij verwierf er de eerste prijs voor de beste uitvoering van hedendaagse muziek. Paul Eggen gaf vele concerten en hij speelde tijdens verschillende internationale festivals. In Nederland trad hij onder meer op in het Amsterdamse Concertgebouw, de Rotterdamse Doelen en het Utrechtse Vredenburg. Voorts werkte Paul Eggen mee aan CD-, film-, televisie- en radio-opnames, waaronder voor de NDR (Duitsland) en de RAI (Italië).

Reacties zijn afgesloten.