MirAnDa Trio in Barok en pianist Vital Stahievitch

Beste mensen,

‘Ze zijn briljant, origineel, soms heerlijk modern en dan weer aantrekkelijk klassiek’ schreef de pers over het MirAnDa Trio. Op vrijdag hebben zij een programma in de Baroksfeer in petto. Het betoverernd mooi samengaan van harp, stem en fluit blijft verrassen. Op zondagmiddag is Vital Stahievitch met ook al weer een schitterend programma met muziek van Scarlatti en Schubert, zijn laatst geschreven sonate. ‘Goddelijke muziek’ , aldus Vital.

Purcell, Händel en Bach

Op vrijdag 24 mei om 20.00 uur brengt het MirAnDa trio een heel gevarieerd programma met BarokmuziekBekende liederen en aria’s van Purcell (o.a. Music for a while ) en Händel, (Singe, Seele, Gott zum Preise), de Fluitsonate van C.Ph.E.Bach en de Luitsuite van J.S.Bach.

De harpiste Mirjam Rietberg, de zangeres Anna Azernikova en de fluitiste Dasha Beltiukova ontmoetten elkaar op het Conservatorium in Amsterdam. Hun samenwerking is al 20 jaar een feest van muzikale ontdekkingen, vriendschap en succes.
De Fluitsonate in g werd toegeschreven aan J.S.Bach, maar is waarschijnlijk het werk van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach. Een prachtig voorbeeld van barokmuziek, met levendige melodieën en contrapuntische texturen.

De Luit Suite is een beroemd werk van J.S. Bach en wordt vooral door harpisten uitgevoerd. Elk deel toont Bachs meesterschap. De suite als geheel bestaat uit dansvormen die populair waren tijdens de barokperiode.

Een poëtisch pianist

Op zondag 26 mei om 15.00 uur komt de pianist Vital Stahievitch met een wel heel mooi programma. Deze gevoelige pianist voegt met zijn filosofische en poëtisch kijk op de muziek een meerwaarde toe aan zijn spel, dat de luisteraar diep raakt. Op zijn programma staan Scarlatti en Schubert.

Vital schrijft over zijn programma: Domenico Scarlatti heeft 555 sonates gecomponeerd. Ze zijn allemaal kort, bijna miniaturen, parels met contrasterend karakter. Sommige zijn echt virtuoos als vuurwerk. Andere zijn lyrisch, soms nostalgisch. Ik koos vier sterk van elkaar verschillende sonates. Dat geeft een verscheidenheid in kleur .

De laatste pianosonate van Franz Schubert is een diep filosofisch stuk. Het bestaat uit 4 delen, bijna een symfonie die voor piano is geschreven. Vooral het trage 2de deel is zeer ontroerend. Het is goddelijke muziek.” 

Vital Stahievitch kreeg zijn opleiding in Minsk en studeerde voor zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar is hij nu zelf als docent werkzaam. Vital Stahievitch is in binnen en buitenland een veelgevraagd pianist ook in kamermuziek verband.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.