Jiddische Jazz en pianiste Maria Ivanovich

Beste mensen,

In Jiddische Jazz neemt Mirjam van Dam je vrijdagavond mee naar de Joodse shtetls (stadjes) in het vooroorlogse oude Europa, om daarna met de boot over te steken naar New York. Van Odessa naar de Lower Eastside waar de joodse muziek veranderde in Jazz en Jiddisch theater veranderde in Hollywood entertainment. En op zondagmiddag komt uit Barcelona gevlogen de pianiste Maria Ivanovich. Een briljant pianiste die door haar muziek een heel bewogen jaar wist te overleven. Op haar programma zijn de stukken gerelateerd aan mensen die ze in korte tijd verloor. Muziek die ze graag hoorden, muziek die ze voor haar schreven of muziek die ze van iemand heeft leren kennen. Het is een heel mooi programma, met twee premières, vol kracht en gevoeligheid.

Van Odessa naar New York, van Klezmer naar Jazz

Vrijdagavond 26 april om 20.00 uur staat in het teken van de Jiddische Jazz. Mirjam van Dam – zang en vertelling, Niels Tausk – bas en trompet en Ed Boekee – piano spelen heerlijke nostalgische muziek, swingend en met een joodseziel: met neshome.

Joodse componisten en tekstschrijvers gingen, geheel tegen de regels in, samenwerken met Afro-Amerikaanse jazzmusici. Daarmee is Jiddische Jazz een onverwacht prachtige uitkomst van een gewelddadige voorgeschiedenis, en zeker in deze tijd een lichtend voorbeeld van samenwerking en creativiteit.

Maria Ivanovich: Kracht en Gevoeligheid

De pianiste Maria Ivanovich (Novi Sad – Barcelona) geeft op zondag 28 april om 15.00 uur een concert in het teken van Kracht en Gevoeligheid. Voor Maria was het na een heel bewogen jaar, de muziek die haar weer op krachten deed komen. Zij voert uit: 4 sonates Scarlatti, 12 variaties op Folia door C.Ph.E. Bach, 4 Memento Mori van Marcus Paus (première), 2 Poems van Scriabin, Chaconne in D mineur van J.S.Bach/Busoni en tot slot het werk dat Jordi Sabatés (1948-2022) aan Maria Ivanovich opdroeg.

 ‘Toch schuilt er in de diepten van verdriet een stille kracht, een ontembare veerkracht die voortkomt uit tegenslag – het is deze combinatie van kwetsbaarheid en standvastigheid die de essentie van mijn optreden vormt‘, aldus deze gelauwerde pianiste. Na haar studie in Novi Sad in Servië vertrok ze naar Barcelona. Ze won de ene prijs na de andere. Behalve als pianiste werkt ze in de organisatie van muziekfestivals, concoursen en zomercursussen. Maria komt jaarlijks naar Nederland voor concerten.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.