Muziek die ontroert en het Fontana Kwartet

Beste mensen,

De Paasdagen blonken niet uit in uitbundig voorjaarsweer, maar binnen in ’t Mosterdzaadje klonk de mooiste muziek. Het is er ook goed vertoeven. Nieuwe bezoekers kijken immer hun ogen uit. En voor de musici blijft het een feest om er op te treden. Deze vrijdagavond een liedrecital met o.a. liederen van Gustav en Alma Mahler. Op zondagmiddag het jonge en ambitieuze Fontana Strijkkwartet. Bij het Salva Regina van Schubert horen we ook een zangstem. Een weekend vol beloftes, om naar uit te kijken.

Alma en Gustav Mahler

‘Een concert om mensen te ontroeren’, dat is de opzet van zangeres Ernestine Smulders en pianiste Mirsa Adami. Op vrijdag 5 april om 20.00 uur brengen zij een programma met liederen van Mozart, Alma en Gustav Mahler. Solistisch speelt Mirsa een indringende serenade van Hendrik Andriessen.

Mirsa en Ernestine leerden elkaar kennen bij een project van Opera Cosi. Zij delen hun liefde voor opera en kamermuziek. Daarom houden zij van de liederen van Mozart, waarin drama en humor verweven zijn. Tevens op het programma expressieve liederen van Alma (5 Lieder) en van Gustav Mahler (enkele Rückert Lieder) Deze muziek werd deels geschreven tijdens hun verlovingstijd en de teksten refereren aan hun liefde. Alma was een begenadigd componiste, helaas mocht zij van Gustav niet langer componeren na hun huwelijk. Het zou te belastend zijn voor hun relatie. De liederen worden toegelicht.

Mirsa Adami is sinds 2000 verbonden aan de Dutch National Opera Academy. Daarnaast is de correpetitor aan het Conservatorium van Amsterdam. Ernestine werkt als soliste mee aan ambitieuze amateur opera’s. Zij heeft zangles bij Paula de Wit.

Jonge Helden

Op zondag 7 april om 15.00 uur treedt het Fontana Strijkkwartet op. Een jong, energiek en gepassioneerd strijkkwartet dat sinds september 2021 samenwerkt. De kijkers naar Podium Klassiek hebben al kennis met ze gemaakt toen ze in de uitzending waren. De leden zijn: de violisten Menno Verloop en Caspar Bellamy, altvioliste Elin Haver en de cellist Isaac Lottman. Ook de sopraan Madalena Massano werkt mee aan het programma. Van heilige muziek van Schubert in zijn ‘Salve Regina’, naar de na-oorlogse muziek van Britten (Strijkkwartet II) en tot slot ‘Il Tramonto’ een dramatisch liefdesverhaal op muziek van Respighi. 

Ze leerden elkaar kennen op de Sweelinck Academie. Nu studeren ze aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgen les van o.a. Dmitri Ferschtman. Vorig jaar maakten we in ’t Mosterdzaadje al kennis met deze jonge helden. Toen ook was de prachtige stem van Madalena Massano in combinatie met het kwartet te horen. Afgelopen maand maakten ze een concertreis door Portugal.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.