Moussorgsky en Marcel Worms met Beethoven

Beste mensen,

Maak op zaterdag kennis met het leven van Moussorgsky, bekend van de ‘Schilderijententoonstelling’. Pianist Johanan Havinga leidt u als een suppoost langs de werken en speelt de muziek. Gea Passies vertelt over zijn leven en zingt. Duo Passies & Havinga brachten eerdere voorstellingen met succes.

Pianist Marcel Worms staat volop in de belangstelling met zijn nieuwe thematische concert gewijd aan Beethoven. Na een inleiding speelt hij uit drie periodes pianosonates. Deze zondagmiddag zal een korte pauze hebben.

“Juffer Ssawischna”

Op zaterdag 24 februari om 15.00 uur wordt het publiek meegenomen in het roemruchte leven en de muziek van de Russische componist Modeste Moussorgsky(1839–1881).

Onder de titel ‘Juffer Ssawischna’ legt het duo Passies & Havinga een verbinding met de schilderkunst: als decor voor de voorstelling dienen de schilderijen van Geurt van Dijk.

In drie gedeelten zal de bekende pianocyclus ‘De Schilderijententoonstelling’ worden gespeeld. Als suppoost leidt pianist Johanan Havinga het bezoek rond in drie museumzalen. Daarnaast zingt Gea Passies liederen uit onder meer de cycli ‘De Kinderkamer’ en ‘Liederen en dansen van de dood’. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over het leven van de componist.

Johanan Havinga is in 2010 summa cum laude als klassiek pianist afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Gea Passies zingt en vertelt. Eerder brachten zij met veel succes programma’s over Satie en Schumann in ’t Mosterdzaadje.

Marcel Worms en Beethoven

Op zondag 25 februari om 15.00 uur is de befaamde pianist Marcel Worms te gast. Hij heeft zich de afgelopen tijd geheel gewijd aan werk en leven van Ludwig van Beethoven en gaat daarover vertellen. Aan de hand van drie sonates uit verschillende periodes uit Beethovens leven schetst hij diens ontwikkeling. Hij begint met een inleiding. Daarna speelt hij twee sonates uit Beethovens vroege periode (op.2 nr.1 en op.14 nr.1), één uit diens midden periode (op.90). Na een korte pauze wordt opus 110 uit zijn late periode uitgevoerd. 

Beethoven voltooide de eerste van zijn 32 pianosonates in 1795 en componeerde de laatste in 1822. Gedurende het grootste deel van zijn leven dus. Zijn ontwikkeling als componist is hierin goed te volgen. Eerst bouwt hij voort op de klassieke sonatevorm van Haydn en Mozart. Maar steeds meer ervaart hij dit als een knellend keurslijf. Het belemmert hem in het uitdrukken van zijn emoties. Daaruit weet hij zich langzamerhand te bevrijden.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.