vrijdag 19 april 2024 – 20.00 uur

Pianoduo Amacord  
‘Vienna, Theme & Variations’
Maarten van den Hengst & Ivana Alkovic
Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms en von Herzogenberg

LET OP!
Er rijden vandaag géén treinen tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Er is vervangend NS busvervoer en vanaf station Haarlem kunt u ook bus 385 naar IJmuiden nemen (uitstappen halte Santpoort Noord, Hagelingerweg).
Uitgebreide info is te vinden via de NS Reisplanner of de NS app.
Tik als bestemming ’t Mosterdzaadje in.

Amacord en Wenen

“​In het centrum van Wenen, naast de drukke Naschmarkt, ligt café Amacord. Een toevluchtsoord voor kunstenaars, politici, vrije geesten en kooplieden. Een plek om te debatteren, je terug te trekken, verliefd te worden of gewoon te zijn… In het kloppende hart van de stad die fungeert als brug tussen Oost en West, het Oude Europa en het Nieuwe, de stad van Beethoven en Schubert, Schiele en Klimt ontmoetten de Servische pianiste Ivana Alkovic en de Nederlandse pianist Maarten den Hengst elkaar. Hun zoektocht naar kunst, conversatie en vriendschap in een vreemde stad bracht hen samen in Amacord, waar naast hun liefde voor muziek ook de liefde voor elkaar begon te groeien. Dit leidde tot de geboorte van pianoduo “Amacord”. Vier handen op één piano, een spektakel van kruisende lijnen en dynamiek.”

W.A.Mozart: ‘Variaties op eigen thema’ KV 501
L. Van Beethoven: ‘Waldstein Variaties’ WoO 67
F.Schubert: ‘Variaties op een eigen thema’- D. 813
J. Brahms: ‘Variaties op een thema van Robert Schumann’ opus 23
H. von Herzogenberg: ‘Variaties op een Thema van Brahms’ opus 23

De vijf werken van deze bekende (en 1 iets minder bekende) componisten zijn zelden te horen op de concertpodia en zijn opvallend weinig opgenomen. Bovendien zijn de componisten allen verbonden met de stad Wenen, de stad die lange tijd het culturele epicentrum van Europa was. Wenen is niet alleen de stad waar de Variatievorm haar hoogtepunt bereikte, ook is het de stad waar Pianoduo Amacord ontstond.

Waar in ons debuutalbum ‘Magical Garden’ het werk van Franse componisten centraal stond, wilden we ditmaal een album opnemen met werken van componisten die allen woonden en werkten in Wenen. Het is voor ons een ode aan deze historische muziekstad die wij door onze studie en ons leven aldaar door en door kennen, en waarvan we de muzikale taal spreken. Thema en Variaties zijn door de eeuwen heen altijd een populaire compositievorm geweest. De vorm biedt voor zowel componisten als uitvoerenden eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en expressie.

Pianoduo Amacord bestaat uit het pianistenechtpaar Ivana Alkovic en Maarten den Hengst. Zij ontmoetten elkaar in Wenen, waar zij beiden hun post-graduate studie aan de Universität für Musik und darstellende Kunst hebben afgerond. Beide pianisten maakten al naam op de internationale podia voordat zij eerst privé en later achter de piano samenkwamen.

Pianoduo Amacord is veelvuldig te horen in binnen- en buitenland. In hun relatief korte bestaan gaven ze concerten in Sri Lanka, Frankrijk, Oostenrijk, Servië en Kroatië, en in Nederland op diverse podia, waaronder op het Pianoduo Festival en het Concertgebouw te Amsterdam.

Het duo werkt graag samen met hedendaagse componisten. Zo schreven Genevieve Murphy, Karl Fiorini, Marlijn Helder, Diego Soifer en Dominy Clements nieuw werk voor het duo. Het komende seizoen zal het duo nieuw werk van Christopher Devine in première brengen.

In januari 2020 verscheen het debuutalbum van het duo bij het label ZIP records met werken van Debussy, Bizet en Ravel. Het album, dat ‘Magical Garden’ heet, is inmiddels zeer goed ontvangen door de nationale en internationale pers, en is regelmatig op de radio te horen.

-Pizzicato, Remy Franck’s Journal about Classical Music, Luxembourg

-Joep Stapel, NRC

‘…want dit pianospel is een sprookje op zichzelf. Uit de vertolking door dit duo spreekt zo’n muzikale eenheid dat het een overrompelend effect sorteert’

-Aart van der Wal, Opus Klassiek

Sinds 2019 vormt Pianoduo Amacord de artistieke leiding van de serie Nieuwe Kerk Concerten te Haarlem, alwaar zij een zevental concerten per seizoen programmeren. In 2024 zal de tweede CD van het duo verschijnen bij het label ZIP records- “Thema en Variationen uit Wenen”

Reacties zijn afgesloten.