vrijdag 12 april 2024 – 20.00 uur

Beethoven  
Patrick Hopper – piano
Sonates Op. 14, Op. 49 en Op. 90

Patrick Hopper en zijn Beethovenserie

De Beethoven serie door pianist Patrick Hopper wordt vervolgd op vrijdag 12 april om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Het is niet de eerste serie die deze geweldige pianist onder handen nam. Misschien wel 20 jaar geleden voerde hij al de pianowerken van Schubert uit. Maar nu de Beethoven serie op zijn eind loopt ziet hij wel wat een enorme onderneming hij begon.

Deze keer een avond met wat kortere sonates: de twee sonates Op. 14; twee sonates Op. 49 en tot slot de sonate Op. 90.  Werken daterend van uiteenlopende tijdperken in Beethovens carrière als componist. 

De opzet in deze serie is om op één programma een vroege en een latere sonate te plaatsen, maar dan wél in dezelfde toonsoort. Daartussen dan een sonate in een contrasterende toonsoort. In dit programma is dat ook zo met de opening en slot in de toonsoort van E en de rest in toonsoort van G.

Naast het interessante van de contrasten tussen de vroege en late sonates is het ook fascinerend dat Beethoven bepaalde dingen doet die wellicht te maken hebben met de toonsoort waarin hij aan het schrijven is.

Zo doet hij kloeke, heldhaftige dingen in Es groot en ernstige, dramatische dingen in c klein bijvoorbeeld. Hoe het zit met de toonsoorten van de sonates in dit programma zal blijken. Daar gaat Patrick Hopper het publiek over vertellen. En zijn toelichtingen worden immer erg op prijs gesteld.

Reacties zijn afgesloten.