De mooiste pianowerken

Beste mensen,

Wat een weelde om in deze verontrustende tijden te mogen luisteren naar jonge mensen die vol passie hun talenten met ons willen delen. Vol overtuiging werden we getrakteerd op nieuwe muziek. En dat, naast het feest der herkenning, prikkelt de hersenen op positieve manier. Even in een andere, onbekende wereld van klanken. En dat meemaken en beleven is een ervaring op zich. De komende twee pianorecitals kenmerken zich door een programma met muziek die eeuwig en onsterfelijk is. Componisten die we kennen. In heel goede handen. Op zaterdag Regina Albrink en op zondag Lieselotte van Tol.

Regina Albrink

Niet alleen haar briljante spel, ook haar innemende presentatie maakt de pianiste Regina Alkbrink zo geliefd bij het publiek. Op zaterdag 10 februari om 15.00 uur neemt zij plaats achter de vleugel. Op haar programma deze middag Beethoven en Chopin.

Ze begint haar recital met de sonate op. 26, in As van Ludwig van Beethoven, dat was een lievelingsstuk van  Frédéric Chopin. Ze vervolgt dan ook toepasselijk Met de nocturnes van Chopin.

De lieflijke sonate op. 26  van Beethoven is vooral bekend om zijn derde deel: Marcia Funèbre. Van een onvergetelijke schoonheid zijn echter ook het eerste deel met zijn variaties en het laatste lichtvoetige perpetuum mobile.

Chopin heeft zijn hele leven nocturnes gecomponeerd. Nocturne betekent letterlijk nachtstuk en heeft vaak een lyrisch, zangerige melodie die dromerig en melancholiek van karakter is.

Lieselotte van Tol

De pianiste Lieselotte van Tol is op zondag 11 uur februari om 15.00 te gast. Een nieuwe ster aan het firmament van het Santpoorts Concertgebouw. Ze heeft ter kennismaking een programma samengesteld waarin ze haar liefde voor lyrische meesterwerken uit verschillende stijlperioden tot uiting brengt. Zo horen we achtereenvolgens de prachtige koraalbewerkingen van Bach-Busoni, de dromerige nocturnes van Chopin, een poëtisch intermezzo van Brahms en een meeslepend lied van Glinka/Balakirev.  ‘Elk stuk draagt een persoonlijk verhaal en weerspiegelt voor mij een gevoel van verwondering en liefde voor de muziek, die ik graag met jullie wil delen’.

Lieselotte van Tol begon met de vooropleiding in Den Haag. Haar bachelorstudie rondde ze cum laude af haar masterstudie deed zij bij Stéphane De May in Rotterdam.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.