Het Chloé Pianotrio en Argetijnse Folklore

Beste mensen,

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2024. Misschien namen jullie je wel voor vaker een concert te bezoeken in het nieuwe jaar. Misschien ook eens een concert waarin het onbekende bemind kan gaan worden. Kansen genoeg voor iedereen.

Wat was het een bijzonder laatste concert van 2023. De heel jonge pianist Demian Filatov wist het publiek met zijn toewijding en virtuositeit helemaal in te pakken. Het was een pracht kerstgeschenk. Het jaar 2024 wordt op zaterdagmiddag 6 januari ingeluid met het gelauwerde Chloé Pianotrio. Zij hebben een bijzonder programma voor ons in petto. Haydn wordt geflankeerd door twee vrouwelijke componisten. En bij het laatste stuk, dat van mevrouw Murphy, gaan ze helemaal los. Zondagmiddag put de gitariste Eva Aukes uit de rijke muzikale geschiedenis van de Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Te gast daarbij is de zangeres Evelyne Montens die ons de poëtische en verhalende liedtraditie van Argentinië laat horen.

Nieuwjaarsconcert

Op zaterdag 6 januari om 15.00 uur opent ’t Mosterdzaadje het jaar 2024 met Het Chloé Pianotrio.

Het zijn de violiste Maria Gîlicel, de celliste Jobine Siekman en de pianist George Todicač.

Het trio werd in 2017 opgericht door getalenteerde opkomende musici aan het Royal College of Music in Londen. Ze wonnen de Royal Philharmonic Society Henderson Prize 2021.

Het Chloé Trio heeft een passie voor het ontdekken en uitvoeren van werken door vrouwelijke componistengeschreven. Maar dat neemt niet weg dat er ruimte is voor beroemde pareltjes uit het triorepertoire. Zo ook in dit programma. Twee onbekende maar prachtige werken door vrouwelijke componisten vormen in dit concert een kader voor het bekende trio van Haydn. Het trio opent met de Franse componiste Cécile Chaminade. Een stuk vol karaktervolle motieven en expressieve melodieën. Het Trio in Es groot van Joseph Haydn staat met zijn vriendelijke karakter in groot contrast en eindigt in een vrolijke Duitse dans. Het concert sluit af met het explosieve en virtuoze werk ‘Give me Phoenix Wings to Fly’ door Kelly-Marie Murphy, één van de favoriete stukken van het Trio. En hiermee wordt het nieuwjaar in ’t Mosterdzaadje ingeluid.

Argentijnse Folklore en Klassiek

Zondag 7 januari om 15.00 uur speelt klassiek gitariste Eva Aukes Argentijnse Folklore. Ze vertelt over de milonga, de zamba en de de ritmes van de Andes en laat een tipje van de sluier horen van het enorme gitaar repertoire dat is voortgevloeid uit de rijke muzikale geschiedenis van de Zuid-Amerikaanse volksmuziek. De zangeres Evelyne Montens zal de poëtische en verhalende liedtraditie ten gehore te brengen. Beide musici zijn gespecialiseerd in het Zuid-Amerikaanse repertoire.

Evelyne Montens begon met tango als dans en verdiepte zich gaandeweg in de liedteksten en de zang. Haar fascinatie leidde haar naar milongas en tangoconcerten in Buenos Aires. In het noorden van Argentinië werkt zij samenwerkt met verschillende muzikanten. Afwisselend treedt zij op in Nederland en in Argentinië.

Eva Aukes (1990) is een Nederlandse veelzijdige gitariste. Ze behaalde haar masterdiploma in 2015 aan het Conservatorium van Amsterdam als klassiek gitarist, maar zij speelt ook flamenco, elektrische gitaar en sitar. Haar voorliefde heeft het overbrengen van een verhaal door middel van haar instrument. Vanmiddag het verhaal van de Argentijnse muziek.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.