zondag 25 februari 2024 – 15.00 uur

Marcel Worms – piano  
Drie Beethovensonates en het verhaal erbij
De vroege, midden en late periode
Op. 2 nr. 1, Op. 90 en Op. 110

Pianist Marcel Worms en zijn Beethovenproject

Op zondag 25 februari om 15.00 uur is de pianist Marcel Worms te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij heeft zich de afgelopen tijd geheel gewijd aan het werk van Ludwig van Beethoven en wil zijn kennis over deze componist graag overdragen. Door muziek en woord. Het concert begint met een inleiding. In dit concert zal een pauze ingelast zijn.

‘Beethoven voltooide de eerste van zijn 32 pianosonates in 1795 en componeerde de laatste in 1822. Gedurende het grootste deel van zijn creatieve bestaan was hij dus bezig met de pianosonate en aan de hand daarvan kunnen we zijn ontwikkeling als componist goed volgen. Elk van de 32 sonates toont een unieke persoonlijkheid want telkens weer wil Beethoven een stap voorwaarts in zijn componeren zetten. Daarbij bouwt hij voort op de klassieke sonatevorm van zijn beroemde voorgangers Haydn en Mozart. Tegelijkertijd ervaart hij echter deze vorm steeds meer als een keurslijf dat hem belemmert in het uitdrukken van zijn emoties en waaruit hij zich langzamerhand bevrijdt.’

Deze ontwikkeling zal goed te horen zijn in het programma van Marcel Worms. Hij speelt twee sonates uit Beethovens vroege periode (op.2 nr.1 en op.14 nr.1), één uit diens middenperiode (op.90) en één uit de laatste periode (op.110).

Reacties zijn afgesloten.