zondag 18 februari 2024 – 15.00 uur

Vita Duo voor piano en saxofoon  
Vitaly Vatulya – saxofoon
Maria Nemtsova – piano
Nazaykinskaya, Karmanov, Kurbatov, Denisov

Saxofoonmuziek die opgedragen werd aan VitaDuo

Pianiste Maria Nemtsova (1984) en saxofonist Vitaly Vatulya (1987) vormen samen VitaDuo. Op zondag 18 februari om 15.00 uur is dit meesterlijk duo te gast in ’t Mosterdzaadje. Ze spelen al sinds 2006 samen en hebben op podia over de hele wereld gestaan. Dat betekent dat ze zeer goed op elkaar zijn ingespeeld. Het bijwonen van een concert van Vita Duo is een bijzondere ervaring. Hier gaat vakmanschap een naadloze verbinding aan met ervaring, hier wordt enthousiasme voor muziek moeiteloos gecombineerd met overgave aan de muziek. Sinds een kleine 2 jaar wonen ze in Nederland.

De geschiedenis van het saxofoonrepertoire is nog erg jong; het instrument bestaat nu zo’n 100 jaar en composities dus minder talrijk. Daarom heeft VitaDuo de missie om het repertoire uit te breiden en de mogelijkheden te verkennen. Door de jaren heen zijn er nogal wat componisten geweest die nieuwe stukken aan VitaDuo hebben opgedragen. Daarvan gaan ze dit concert laten horen. Soms zelf premières.

Polina Nazaykinskaya’s ‘Rondo of Our Times’ werd tijdens de pandemie in 2020 voor VitaDuo geschreven en is een van de beste voorbeelden van een nieuw geluidsbeeld in de muziek. Diep, diepgaand, ontroerend stuk laat niemand onverschillig.

Alexei Kurbatov schreef in 2019 Sonate voor saxofoon en piano. Ze werd geschreven voor VitaDuo en is sindsdien erg populair geworden. Uitgeverij Donemus heeft het zojuist samen met andere nieuw geschreven muziek uitgebracht. Er is een grote vraag vanuit de saxofoongemeenschap naar een audiovoorbeeld van deze muziek en aangezien VitaDuo deze nu al een paar jaar uitvoert, is het belangrijk om gedocumenteerd te worden.

Sergei Rachmaninoff-Kurbatov “Saxofoonsolo uit symfonische dansen”. Rachmaninoff was een van de eerste componisten die de saxofoon opnam in de orkestpartij van zijn laatste meesterwerk. Deze zeer bijzondere solo met bijzondere saxofoonsonoriteit was de moeite waard om als apart stuk te maken en Alexei Kurbatov voor VitaDuo te maken.

Pavel Karmanov heeft “Love Letter” opgedragen aan VitaDuo en een speciaal arrangement gemaakt van zijn “Second snow on the Stadium” voor saxofoon en piano (oorspronkelijk geschreven voor altviool en piano).

Edison Denisov was een van de weinige avant-gardecomponisten uit de Sovjet-Unie. Jarenlang stond hij op de zwarte lijst en werd hij verbannen en zijn muziek niet gehoord. In 1970 schreef hij een iconische Sonate voor saxofoon en piano, waarvoor VitaDuo bekend staat als de beste vertolkers ter wereld. Het is extreem moeilijke, moderne, uitdagende muziek, die zoveel stijlen, ideeën en lagen bevat, dat het absoluut nodig is om deze met het publiek te delen.

Maria Nemtsova heeft opgetreden in onder meer Carnegie Hall, Wigmore Hall en Queen Elisabeth Hall. Ze is geregeld te gast op Radio 4. Onlangs bracht ze haar vierde solo-cd ‘Past Perfect’ uit met daarop werken van Medtner, Nazaykinskaya, Karmanov en Beethoven (zijn beroemde sonate Apassionata, in een gloedvolle vertolking).

Vitaly maakt deel uit van het vermaarde Amstel Quartet dat in de hele wereld optreedt en naam maakt met het spelen van een gevarieerd repertoire van vaak eigentijdse componisten. Daaronder ook vele wereldpremières.

Reacties zijn afgesloten.