zondag 4 februari 2024 – 15.00 uur

Delphine Trio  
presentatie van de CD ‘Adrift’
Jobine Siekman – cello
Magdalenna Krstevska – klarinet
Roelof Temmingh – piano
Leighton, Delanoff, Piazzolla, Psathas, Kahn en Seiber

Het Delphine Trio

Op zondag 4 februari om 15.00 uur is het befaamde Delphine Trio te gast in ’t Mosterdzaadje. Drie gepassioneerde jonge musici: Magdalenna Krstevska (klarinet), Jobine Siekman (cello) en Roelof Temmingh (piano). Afkomstig uit Australië, Nederland en Zuid-Afrika hebben deze topmusici elkaar ontmoet aan het Royal College of Music in Londen. Daar behaalden ze met onderscheiding hun master titel. Feest van herkenning in dit concert is het klarinettrio van Brahms en Oblivion van Piazzolla. Maar op het programma ook geniale stukken van Kahn, Leighton, Psasthas, Delanoff en Seiber. De muziek die voor het trio de grote inspiratiebron vormde om een CD op te nemen.

Na het veroveren van veel prijzen en beurzen werd hun CD ‘Adrift’ in 2023 opgenomen in het Muziekcentrum van de Omroep. Ze presenteren er werken uit.

Lyrisch zijn ze over het stuk van Kenneth Leighton: ‘Fantasy on an American Hymn Tune’. Er volgen prachtige composities van Robert Kahn, muziek die aan Schubert doet denken. Jazzy is het trio van Robert Delanoff, volksmuziek zit in het werk van Matias Seiber en John Psathas. De Argentijnse tango ontbreekt niet.

De titel ‘Adrift’ refereert aan stromend water (Leighton: Shall we gather by the river & Psathas: Island songs), aan het feit dat een aantal van de componisten moest vluchten of emigreren, aan het feit dat de stijl van sommige van de stukken afdrijft van klassiek en aan de atmosfeer van sommige van de stukken.

Na het behalen van hun masterdiploma’s aan het RCM, ontving elk lid van het Delphine Trio ook een RCM Junior Fellowship – een zeldzame combinatie.

Het Delphine Trio was finalist in de Royal Overseas League Competition 2022 in Londen en heeft opgenomen in de Abbey Road Studios. Ze hebben opgetreden op Britse muziekfestivals en concertreeksen zoals het Buxton International Festival, Banstead Arts Festival, de Kensington & Chelsea Music Society Concert Series en de Royal Albert Hall Classical Coffee Morning Series. In Nederland hebben ze opgetreden in Almere, Loosdrecht en het Mosterdzaadje, en in 2022 ontvingen ze de Mengelberg Fonds-beurs om deel te nemen aan de Apeldoorn Masterclass-serie. Ze hebben coaching ontvangen van gerespecteerde musici zoals Colin Lawson, Charles Neidich en Danny Driver.

Het Delphine Trio zijn fervente voorstanders van diversiteit in klassieke muziek en streven ernaar dit te weerspiegelen door hun verkenning van repertoire en concertprogrammering. Door hun kennis van niet vaak uitgevoerde werken en nieuwe muziek, hebben ze deelgenomen aan tal van diversiteitsinitiatieven aan het RCM, zoals het FestivALL (het inaugurele diversiteitsfestival van het RCM).

“.. het Delphine Trio lijkt een belangrijke aanwezigheid te worden, met spel en programmering vol vitaliteit en verbeeldingskracht.”
– Classical Music Daily 2022

Reacties zijn afgesloten.