zaterdag 3 februari 2024 – 15.00 uur

Cello & Piano  
Ketevan Roinishvili – cello
Vera Kooper – piano
o.a. Laura Auerbach, Beethoven

Cello-Pianoduo van grote klasse

Zaterdag 3 februari om 15.00 uur zijn in ’t Mosterdzaadje een programma met hoogtepunten uit het cello-piano repertoire te beluisteren.

Het zijn de celliste Ketevan Roinishvili en de pianiste Vera Kooper. Twee muzikale grootheden dat de luisteraar meevoert van de humor van Beethoven, naar de intensiteit en theatrale dramatiek van Lera Auerbach en uiteindelijk uitkomt bij Schuberts meesterlijke oneindige melodieën. Geopend wordt met Beethovens variaties op een thema van Mozart, de prachtige Arpeggione sonate van Franz Schubert én de cellosonate van de hedendaagse componiste Lera Auerbach. In Den Haag werd onlangs een heel festival aan Lera Auerbach gewijd en sindsdien is ze voor het Nederlandse concertpubliek geen onbekende meer. Een afwisselend en meeslepend programma dat Ketevan en Vera ontmoetten elkaar in de Amsterdamse Jordaan. Ze delen een grote liefde voor kamermuziek en zo besloten de twee te gaan samenspelen.

Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). Ketevan studeerde aan het Muziek Gymnasium bij Professor Mikheil Khoshtaria tot 2005 en werd aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot augustus 2008 studeerde bij Professor Tamara Gabarashvili. Zij sloot haar bachelor af onder leiding van Dmitri Ferschtman en haar masterexamen onder leiding van Floris Mijnders. Ook studeerde zij in Wenen bij Professor Reinhard Latzko. Ketevan sloot haar examens af met de hoogst mogelijke onderscheiding.
Ketevan won diverse nationale en internationale prijzen waaronder het Georgisch nationaal concours en het Servais international concours. Zij werkte samen met musici als Maria Milstein, Dmitri Ferschtman, en Natalia Gutman. Ook soleerde zij met diverse orkesten en werkte samen met dirigenten als Adrian Prabava en Cem Mansur.  Ketevan treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, onder andere in het kader van  het Dutch Classical Talent Concours en de ‘Servais Society’.
De Russische dirigent Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar huidige cello aan te schaffen. Haar strijkstok is een ‘Fetique’ in bruikleen van het Nationaal Instrumentenfonds (NMF).  
www.ketevanroinishvili.com

Vera Kooper
De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding.
In 2013 was Vera mede-oprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de “Anton Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS.
De debuut-cd van het trio, met pianotrio’s van Taneyev en Borodin, alsmede hun tweede cd “The Mirror with Three Faces“, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj en hun meest recente opname “Origin“, in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics, ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.
In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, “Hope”, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven. Onlangs maakte Vera met klarinettiste Maria du Toit een uitgebreide tournee door Zuid-Afrika.
www.verakooper.com 

Reacties zijn afgesloten.