Donateursbrief december 2023

Santpoort, 18 december 2023

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

Zonder vrijwilligers zou ’t Mosterdzaadje niet zijn wat het is. Zonder donateurs evenmin. Afgelopen week kwamen de vrijwilligers bij elkaar. Een divers gezelschap en niet allemaal de jongsten meer. Maar wát een mooi stel mensen bij elkaar. Verbonden door hun inzet voor de goede zaak: muziek! Echter Cor Muller ontbrak. Hij schreef duizenden programma’s en maandagenda’s in zijn markante handschrift. Dat deed hij bijna dertig jaar vol toewijding. Hij overleed vorige maand. Ook Patrick Hopper was er niet. Gewoon omdat hij veel andere dingen had. Onzichtbaar en onmisbaar is zijn werk als webmaster. Als geen ander is hij door en door betrokken bij ’t Mosterdzaadje. Zichtbaar zal hij zijn op 27 januari als hij achter de vleugel zit.

Met elkaar houden we dit podium in stand. Daardoor onafhankelijk van subsidies. Voor ’t Mosterdzaadje dus een geruststellende gedachte op dit moment. Maar, mocht er een andere wind gaan waaien in Den Haag en er gesneden gaat worden in de cultuursector zou dat ook voor musici catastrofaal zijn. Dan mag het Santpoorts Concertgebouw wel een geliefde plek zijn om op te treden, maar daar kun je niet van leven.

In deze dagen van verdriet en ontreddering kan muziek ons even vleugels geven. Er gebeurt wel héél veel dat goed fout gaat. Wereldwijd, in Europa en in Nederland. Het laat mij niet onberoerd. Het zijn vooral de leeftijdgenoten in mijn kring die zich zorgen maken. Het onderwerp van gesprek.

‘Maar wát er ook gebeurt, er klinkt muziek’. Een strofe uit een jaren geleden gezongen lied van Ischa Meyer. Olga Zuiderhoek maakte er een voorstelling van. Muziek als metafoor voor hoop en troost. Maar muziek natuurlijk ook voor verstrooiing, ontspanning en vreugde. ’t Mosterdzaadje probeert al jaren op eigen bescheiden wijze hier een bijdrage aan te leveren.

En omdat ‘Vrede op Aarde’ er nóóit was en nu helemáál ver te zoeken is, houd ik het deze kerstdagen maar op: ‘Muziek op Aarde’.

Om ieder alvast een blik vooruit te geven voeg ik er dit keer meteen drie maanden bij. Stuk voor stuk bijzondere musici. Mensen met hart en ziel voor hun werk. Altijd gaan ze voor het beste. Daarom ook eeuwig en oeverloos repeteren en studeren. Laat hun muziek blijven klinken en kom het meemaken.

Behalve muziek is ook de geur van vers gebakken peperkoekmannetje erg troostrijk. Emilia schreef voor jullie het recept. En als ik deze brief maak ruikt hier het huis naar Glühwein. Voor de nog komende concerten in december.

Blijf actueel op de hoogte met de wekelijkse digitale nieuwsbrief (aanmelden via de website). Soms verandert er wel eens wat.

Wens jullie allen een goed nieuwjaar toe. Ga vooral moedig voorwaarts.

Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.